Artiklar

förodla på vintern

Vinter – 6. Förodling på vintern

På vårvintern kliar det ofta i fingrarna för komma i gång med odlingen. För ettåriga grönsaker finns det i de allra flesta fall ingen anledning att så redan i januari. För tidigt sådda plantor blir lätt bleka och rangliga och mindre motståndskraftiga mot angrepp och sjukdomar.

Läs mer »
vintersådd i tråg

Vinter – 3. Vintersådd

Vintersådd eller kallsådd som det också kallas, innebär att du sår när jorden är kall eller frusen. Du sår utomhus på friland eller i behållare när det är kallt och sådden tas aldrig in.

Läs mer »
Skörda på vintern mangold

Vinter – 2. Skörda på vintern

En del grönsaker kan stå kvar länge i grönsakslandet utan att bli förstörda och kan skördas från landet ända fram till jul eller längre. Andra grödor kan inte stå kvar lika länge men tål ändå några minusgrader utan att förstöras.

Läs mer »
Förlänga odlingssäsongen med polytunnel och odlingsduk

Höst – 11. Förläng odlingssäsongen

Det finns flera olika saker du kan göra för att förlänga odlingssäsongen – så en omgång till på hösten, välja köldtåliga växter, förodla på våren och skydda växterna från kyla och på så vis förlänga tillväxtperioden.

Läs mer »
Första frost - salvia med frost

Höst – 10. Första frost

När frösta frosten kommer varierar mellan augusti och december beroende på var i landet man befinner sig. Precis när första frosten kommer, går inte att förutsäga säkert, men genom att ta reda på när första frost inträffat historiskt, kan man ringa in ungefär när det är troligt att det kommer ske.

Läs mer »
Frost på hösten

Höst – 9. Frost på hösten

Även om hösten fortfarande är mild kan plötsliga frostnätter plötsligt dyka upp. De flesta av våra perenna växter klarar sig ganska bra, men till vissa av våra frostkänsliga grönsaker, kryddväxter och blommor behövs en hjälpande hand.

Läs mer »
Grönsaker som tål minusgrader - svartkål

Höst – 8. Grönsaker som tål minusgrader

En del grönsaker kan stå kvar länge i grönsakslandet utan att bli förstörda och kan skördas från landet ända fram till jul eller längre. Andra grödor kan inte stå kvar lika länge men tål ändå några minusgrader utan att förstöras.

Läs mer »
Lagra skördade grönsaker - morötter

Höst – 7. Lagra dina skördade grönsaker

Under sensommar och höst går skörden in i ett nytt skede. De sena grödorna blir klara för skörd samtidigt som kallare temperaturer är i på ingång. En del grödor kan stå kvar länge i landet medan andra grödor förstörs av kallare temperaturer och frost. Skörden går inte längre ut på att skörda lite i taget utan om att skörda allt på en gång för att lagra.

Läs mer »
Skörda för att lagra - palsternacka

Höst – 6. Skörda för att lagra

Under hösten fortsätter skörden av de färska grödorna allteftersom de står redo i trädgårdslandet. Nu är det dags att skörda rotfrukter, kål och andra växter för att lagra dem under hösten och vintern. Olika grödor tål olika mycket kyla (läs mer i ’Höst – Växter som tål minusgrader’). Här har vi samlat våra bästa praktiska tips om skörd på hösten.

Läs mer »