Om Odla ätbart

Bild av startsidan för odlaatbart.se, Odla ätbarts startsida

Hej och välkommen till oss på Odla ätbart!

Vi som har skapat och driver Odla ätbart är Annika Runnerstam och Christin Hanssen.

Vi är båda två civilingenjörer i botten, med ett genuint trädgårds- och odlingsintresse, och har båda två gjort ett karriärbyte till trädgårdsmästare med inriktning mot ekologisk odling och entreprenörskap. 

Idén om Odla ätbart fick vi när vi gick på Skillebyholms trädgårdsmästarutbildning. Vi tyckte att det ibland kunde vara svårt att hitta bra och detaljerad information på nätet, om odling av grönsaker, ätliga blommor, kryddväxter och andra ätliga växter. Därför skapade vi Odla ätbart – den digitala odlingshandboken. 

På Odla ätbart har vi försökt samlat all vår kunskap och erfarenhet om ätbar odling. Och vi hoppas att vi på något vis kan inspirera fler till att odla mer.

Nu till en början innehåller vår sida ett växtbibliotek med ungefär 100 olika grödor. Biblioteket hittar du under Ätbara växter och grönsaker A-Ö i menyn (eller genom att klicka här…) . Växtbiblioteket är sökbart och går att filtrera för att få fram de grödor som passar för dina unika odlingsförutsättningar. 

Om du klickar på en bild i växtbiblioteket kommer det upp en sida med detaljerad, specifik växtinformation om odling, skörd, lagring etc. för varje gröda (läs mer här…). I varje grödas växtinformationen finns också längst ner en odlingsplanering. Här hittar du tid för förodling, direktsådd, utplantering, blomningstid och skörd.  Beroende på var du befinner dig i Sverige, finns också information om tid för sådd, utplantering och förväntad sista frost (läs mer här…).

Vår förhoppning är att du ska hitta både matnyttig information om grödor och odling här på odlaatbart.se, och med tiden också andra verktyg som hjälper dig att planera, få överblick över och följa upp ditt odlingsarbete år från år – oavsett om du är nybörjare eller en erfaren odlare.  

Lycka till med odlandet!

Hälsningar,
Annika och Christin

Annika Runnerstam, skapare och ägare av Odla ätbart
Christin Hanssen skapare och ägare av odla ätbart