Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.
Avsnitt 9 of 11
Pågående

Övergödsling på sommaren

Visste du att du får betydligt större skörd om du ger dina odlingar rätt mängd gödsel eller näring? Särskilt vissa växter kräver ett extra tillskott på näring under säsongen. Att gödsla jorden på våren innan sådd och plantering kallas för grundgödsling. Att gödsla under växtsäsongen kallas för övergödsling. Så här gör du när du övergödslar.

övergödsla eller övergödsling

Vatten är det absolut viktigaste om du vill ge dina odlingar riktigt fina förutsättningar. Utan vatten kan växterna nämligen inte ta upp näring och mineralämnen ur jorden. Men, oftast finns inte tillräckligt med näring naturligt i jorden där vi odlar och då kan våra grödor behöva tillskott av lite extra näring – det kallas att övergödsla.

Olika växter kräver olika mycket näring för att trivas

Olika typer av växter kräver olika mycket näring för att utvecklas. Man brukar dela in växterna i fyra grupper: Mycket näringskrävande, måttligt näringskrävande, lite näringskrävande och näringsgivande växter.

Mycket näringskrävande växter:
Kålväxter som vitkål och broccoli, kålrot, selleri, gurka, tomat, pumpa, squash, vitlök och purjolök. De näringskrävande växterna vill ha ordentligt med grund grundgödsling på våren och kan behöva extra gödsel utöver grundgödslingen under säsongen.

Måttligt näringskrävande växter:
Rotfrukter som rödbetor, sallat, lök, persilja och dill. De måttligt näringskrävande klarar sig ofta med grundgödsling och kan till och med påverkas negativt om de gödslas för mycket.

Lite näringskrävande växter:
Potatis, morötter och jordärtskocka. Dessa växter behöver ingen eller bara lite grundgödsling.

Näringsgivande växter:
Ärtor, bönor och andra baljväxter kan fånga upp kväve från luften och tillföra den till jorden. Dessa växter behöver inte grundgödslas.

Gödsla rätt under säsongen

  1. Grundgödsla trädgårdsland eller pallkragar på våren när jorden reder sig genom att blanda jorden med exempelvis komposterat kogödsel (se avsnitt ’Vår – Jordförbättring’ och avsnitt ’Vår – Förbereda’)
  2. Så och plantera ungefär två veckor efter grundgödslingen
  3. Ungefär en månad efter utplantering kan det vara bra att kontrollera om dina näringskrävande växter behöver extra näring. Näringsvattna med t ex nässelvatten varje eller varannan vecka beroende på hur näringskrävande det du odlar är

Gödselvatten är snabbverkande och du kan se på bladen på dina växter när näringen verkar genom att de får en mörkare grön nyans. Om bladverket blir väldigt mörkt grönt eller om det blir en alltför stor mängd blad i förhållande till det som odlas är det ett tecken på att dra ner på eller att avsluta gödslingen för säsongen.

  • Odlar du i kruka kan näring behövas varje vecka. Liten jordmängd gör att näringen går åt snabbare
  • Grönsaker och ettåriga blommor som skördas sent kan få näring fram till två veckor innan skörd eftersom de växer mycket de sista veckorna
  • Kring mitten av juli är det bra att sluta med kvävegödslingen för fleråriga växter som bärbuskar (runt midsommar i Norrland) så att de hinner förbereda sig inför vintern. Sen gödsling av fleråriga växter kan påverka invintringen och växternas tålighet mot frost

Om du stafett-odlar, håll lite extra koll på dina nysatta plantor så att det har tillräckligt med näring. Annars påbörja gödselvattning

Läs mer om recept för gödselvatten under ‘Sommar – Recept på gödselvatten’. 

Så och plantera växter med samma näringsbehov intill varandra

Det är enklare att sköta odlingen om du vet att du placerat näringskrävande växter tillsammans. I ’Växter A-Ö’ finns en filtreringsfunktion där du kan välja att filtrera växterna efter vilka som har olika näringsbehov – från stort till litet och närande.