Artiklar

förodla på vintern

Vinter – 6. Förodling på vintern

På vårvintern kliar det ofta i fingrarna för komma i gång med odlingen. För ettåriga grönsaker finns det i de allra flesta fall ingen anledning att så redan i januari. För tidigt sådda plantor blir lätt bleka och rangliga och mindre motståndskraftiga mot angrepp och sjukdomar.

Läs mer »
vintersådd i tråg

Vinter – 3. Vintersådd

Vintersådd eller kallsådd som det också kallas, innebär att du sår när jorden är kall eller frusen. Du sår utomhus på friland eller i behållare när det är kallt och sådden tas aldrig in.

Läs mer »
Skörda på vintern mangold

Vinter – 2. Skörda på vintern

En del grönsaker kan stå kvar länge i grönsakslandet utan att bli förstörda och kan skördas från landet ända fram till jul eller längre. Andra grödor kan inte stå kvar lika länge men tål ändå några minusgrader utan att förstöras.

Läs mer »
Förlänga odlingssäsongen med polytunnel och odlingsduk

Höst – 11. Förläng odlingssäsongen

Det finns flera olika saker du kan göra för att förlänga odlingssäsongen – så en omgång till på hösten, välja köldtåliga växter, förodla på våren och skydda växterna från kyla och på så vis förlänga tillväxtperioden.

Läs mer »
Första frost - salvia med frost

Höst – 10. Första frost

När frösta frosten kommer varierar mellan augusti och december beroende på var i landet man befinner sig. Precis när första frosten kommer, går inte att förutsäga säkert, men genom att ta reda på när första frost inträffat historiskt, kan man ringa in ungefär när det är troligt att det kommer ske.

Läs mer »
Frost på hösten

Höst – 9. Frost på hösten

Även om hösten fortfarande är mild kan plötsliga frostnätter plötsligt dyka upp. De flesta av våra perenna växter klarar sig ganska bra, men till vissa av våra frostkänsliga grönsaker, kryddväxter och blommor behövs en hjälpande hand.

Läs mer »
Grönsaker som tål minusgrader - svartkål

Höst – 8. Grönsaker som tål minusgrader

En del grönsaker kan stå kvar länge i grönsakslandet utan att bli förstörda och kan skördas från landet ända fram till jul eller längre. Andra grödor kan inte stå kvar lika länge men tål ändå några minusgrader utan att förstöras.

Läs mer »
Lagra skördade grönsaker - morötter

Höst – 7. Lagra dina skördade grönsaker

Under sensommar och höst går skörden in i ett nytt skede. De sena grödorna blir klara för skörd samtidigt som kallare temperaturer är i på ingång. En del grödor kan stå kvar länge i landet medan andra grödor förstörs av kallare temperaturer och frost. Skörden går inte längre ut på att skörda lite i taget utan om att skörda allt på en gång för att lagra.

Läs mer »
Skörda för att lagra - palsternacka

Höst – 6. Skörda för att lagra

Under hösten fortsätter skörden av de färska grödorna allteftersom de står redo i trädgårdslandet. Nu är det dags att skörda rotfrukter, kål och andra växter för att lagra dem under hösten och vintern. Olika grödor tål olika mycket kyla (läs mer i ’Höst – Växter som tål minusgrader’). Här har vi samlat våra bästa praktiska tips om skörd på hösten.

Läs mer »
höstsådd av sallat

Höst – 4. Höstsådd

Höstsådd kan betyda flera olika saker – både att så på hösten för skörd på hösten och att så på hösten för skörd till våren.

Läs mer »
Skörda frö med fiberpåse

Höst – 3. Fröskörd i praktiken

När man tar frö är det bra att tänka på att ta fröna från de finaste, tidigaste plantorna och de mest välformade frukterna. På så sätt får man fram sorter som är bra anpassade till den jord och det klimat man har och får en förbättring för varje generation.

Läs mer »
Att ta frö från egenodlade grönsaker är roligt och enkelt

Höst – 2. Ta frö

Det är lätt och tacksamt att ta frön från egenodlade grönsaker och det finns många skäl till att göra det. Det är till exempel en kulturgärning – du hjälper till att bevara kultur- och standardsorter som annars riskerar att försvinna, det ger dig garanterat giftfria fröer, du kan njuta av att många grönsaker har dekorativ blomning och dessutom spar du pengar och det är roligt att kunna byta frön med andra.

Läs mer »
Höst I trädgården, löv på marken

Höst – 1. Höst i trädgården

På hösten förbereder vi jord och trädgård för vintervilan. Ofta ser det lite extra skräpigt ut i trädgården och i odlingarna och kanske har du lite dåligt samvete för att du inte hinner höststäda. Då är det bra att tänka på att det egentligen är bättre både för den biologiska mångfalden och för många växter att inte städa så noga.

Läs mer »
skörda för att lagra

Sommar – 11. Skörda och lagra

Under försommar och sommar skördas många grönsaker för att ätas färska. Den allra första skörden är tidiga sorter av morötter, majrova, rädisa, salladslök. Här har vi samlat våra tips för skörd och lagring under sommaren.

Läs mer »
nässlor till gödselvatten

Sommar – 10. Recept på gödselvatten

Gödselvatten används som ett tillägg till grundgödslingen. Det ger en extra dos av kväve, fosfor och kalium men höjer inte mullhalten i jorden. Här har vi samlat några olika recept på gödselvatten.

Läs mer »

Sommar – 9. Övergödsla

Visste du att du får betydligt större skörd om du ger dina odlingar rätt mängd gödsel eller näring? Särskilt vissa växter kräver ett extra tillskott på näring under säsongen. Så här gör du när du övergödslar.

Läs mer »
vattna

Sommar – 6. Vattna smart på sommaren

Det kan vara bra att tänka på att jorden i krukor och pallkragar torkar ut snabbare än jorden i trädgårdslandet. Hur bra jorden i din trädgård håller vattnet beror på om du har en lerjord eller en sandjord i trädgården. En lerjord behöver du inte vattna lika ofta som en sandjord.

Läs mer »
sommarsådd

Sommar – 5. Sommarsådd

För att skörda härliga grönsaker under hela säsongen och inte låta jorden ligga bar efter skörd kan du passa på att så i nya fröer under sommaren som ger skörd under hösten. Antingen kan du så direkt eller förodla.

Läs mer »
Växtstöd för pumpa

Sommar – 4. Bygga växtstöd

Att odla på höjden är bra för att spara plats och det är också fint estetiskt att få lite höjd i trädgårdslandet. Vissa grönsaker behöver också växtstöd för att utvecklas på bästa sätt. Här har vi samlat några tips på hur du kan bygga växtstöd i din trädgård.

Läs mer »

Sommar – 1. Odla jorden

För att undvika sjukdomar och skadeinsekter är det bästa man kan göra att ha en riktigt bra jord med mycket liv. När man pratar om biologisk mångfald menar man normalt liv ovan mark men det är också väldigt viktigt med livet i jorden.

Läs mer »
Täckodla

Vår – 12. Täckodla

På Odla ätbart förespråkar vi täckodling och så kallad ’No dig’ (ingen grävning). Det är en odlingsteknik som går ut på att man inte ska störa de naturliga processerna i jorden.

Läs mer »
sista frost

Vår – 10. Sista frost

Genomsnittligt datum för sista frost varierar mellan mitten av april och mitten av juni beroende på var i landet man befinner sig. Hos smhi.se finns information om vårens sista frost och karta med genomsnitt för hela Sverige.

Läs mer »
risk för frost

Vår – 9. Risk för frost

Sverige är ett avlångt land och risken för frostnätter skiljer sig mycket beroende på var du bor i landet och klimatet på just din odlingsplats. Nattfrost kan förekomma även i juni på vissa platser.

Läs mer »
direktsådd plantor

Vår – 7. Direktsådd

Många grödor kan sås direkt på växtplatsen. Vissa grödor kan både förodlas och sås direkt men till exempel rotgrönsaker som rödbeta och morot bör direktsås. Under ’Växter A-Ö’ kan du sortera på vilka grödor som kan direktsås, förädlas och både ock.

Läs mer »
jordförbättra med kompost

Vår – 5. Jordförbättra

Syftet med jordförbättring är att förbättra växternas förutsättningar att växa och utvecklas på ett bra vis.

Olika växter trivs med olika förutsättningar och i olika typer av jordar. I växtbiblioteket ’Växter A-Ö’ framgår vilka växter som trivs i vilken typ av jord.

Läs mer »
Instruktion, så här bygger man en odlingslåda - förbereda odlingsbädd

Vår – 4. Förbered odlingsbädden

Så snart frost och snö har försvunnit från marken kan du börja förbereda din odlingsbädd genom att kratta undan täckmaterial så att solens strålar kommer åt jorden och kan värma upp den.

Läs mer »
odla mikrogrönt

Att odla mikrogrönt – allt du behöver veta för att sätta igång

Mikrogrönt, även kallat mikroblad, mikroörter, primörblad eller på engelska microgreens, är ätbara skott av grönsaker, blommor eller kryddor som skördas vid tiden de fått sitt första bladpar. Man kan säga att det är mellanstadiet mellan groddar och småblad. Till skillnad från groddar så utvecklar mikrobladen rötter och kan odlas antingen i jord eller i andra substrat.

Läs mer »

Sommarsådd

Som tur är så är det fortfarande gott om tid att så många grönsaker! Det kan faktiskt vara lättare att få bra resultat vid sådd i juli jämfört med vid vårsådd.

Läs mer »

Odlingsplanering – så här gör du

Vissa av oss gillar att planera och andra tar det lite mer som det kommer. Oavsett, så kommer man att tacka sin lyckliga stjärna om att man lade ner lite tid på att planera vad som ska sättas var och när. Det kan kännas lite krångligt, men lite odlingsplanering på våren sparar både tid och pengar, och en hel massa onödig stress senare under säsongen.

Läs mer »
Upphöjda bäddar i köksträdgården med kål och bönor

Odlingsteknik för köksträdgården

Jag tror att det viktigaste när det gäller odling är att vara uppmärksam och flexibel, man får ta till sig det som passar en själv och platsen man odlar på. I den här artikeln försöker jag reda ut några begrepp och ge tips på olika odlingstekniker.

Läs mer »