Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.
Avsnitt 6 of 14
Pågående

Skörda grönsaker för lagring

Under hösten fortsätter skörden av de färska grödorna allteftersom de står redo i trädgårdslandet. Nu är det dags att skörda rotfrukter, kål och andra växter för att lagra dem under hösten och vintern. Olika grödor tål olika mycket kyla (läs mer i ’Höst – Växter som tål minusgrader’). Här har vi samlat våra bästa praktiska tips om skörd på hösten.

Skörda för att lagra, lagring av grönsaker

Skörda grönsaker för lagring – här är våra bästa tips

  • Morgonen är bästa tiden för skörd. Under nattens fukt och lägre temperaturer har blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre
  • Skörda vid torr väderlek, dels för att grönsakerna inte ska vara fuktiga i onödan och dels för att det finns mindre mögelsporer i luften vid torrt väder
  • Skörda försiktigt. Rotfrukter, pumpa och kål som ska lagras skadas av stötar och omild behandling vilket försämrar lagringsförmågan
  • För rotfrukter – ta bort tillväxtpunkten vid bladen men var noga med att inte skada lagringsskalet. Försök få till ett rakt snitt när du skär bort blasten för att minimera yta som avger fukt. Om skalet skadas orsakas förlust av energi för grönsaken och ger en ingång för mögel och svampangrepp.
  • Sortera bort skadade exemplar. De kan inte lagras. Om skadade frukter, som riskerar att börja ruttna, lagras tillsammans med oskadade minskar hållbarheten på hela skörden.
  • Ställ grönsakerna som skördats i skuggan. I solen försvinner de skördade grönsakernas fräschör och spänst snabbt
  • Skydda de nyskördade växterna mot vind genom att täcka dem eller stapla backarna du skördat i
  • Om det är varmt. Skölj grönsakerna i kallt vatten så fort som möjligt för att sänka temperaturen. Det gör att växterna håller längre
    • Rotfrukter bör sköljas inom 1-2 timmar
    • Rödbetor eller morötter i knippe måste sköljas fortare än grönsaker utan blast eftersom blasten avger fukt
    • Rotselleri eller rödbetor som ska lagras ska inte tvättas – de kan sköljas för att sänka temperaturen men inte tvättas rena
  • Låt rotfrukterna torka innan lagring i jordkällare, stuka eller låda. Läs mer i artikeln ’Höst – Lagring i praktiken’

Så här skördar du rotfrukter för lagring

När du skördar rotfrukter på hösten för att lagras tar du bort blast och rottrådar. Om jorden är lucker går det ibland att försiktigt dra upp plantorna men annars – använd gärna grep. Rotfrukter lagras på sval och fuktig plats. Läs mer om lagring av rotfrukter i ’Höst – Lagring i praktiken.

  • Rödbetor – skörda för lagring innan de starka frostnätterna börjar. Rödbetor ska dock ha lite av blasten kvar efter skörd (ungefär 1-2 cm) och putsa inte av rötterna. Då riskerar skalet att skadas.
  • Rotselleri – skörda rotknölarna under senhösten när plantan lagrat in all näring från bladen in till knölen. Knölarna tål några minusgrader. Dra upp roten och skaka försiktigt bort så mycket jord du kan. Skär av rötterna på 2-3 cm med en vass kniv och skär av blasten.
  • Morot – de sena morötterna växer som bäst på hösten så skörda så sent som möjligt utan att de blir övermogna. Blasten ska fortfarande vara friskt grön och inte börjat vissna eller missfärgas. Skär bort så mycket av blasten som möjligt utan att skada frukten. Stötar försämrar hållbarheten så hantera rötterna försiktigt. Morötter tål några minusgrader men låt tina helt innan skörd.
  • Palsternacka – ibland kan det vara svårt att få upp palsternackorna ur jorden och blasten släpper lätt från frukten eller i värsta fall går palsternackan gå av så skörda dem skonsamt genom att använda grep och bända upp jorden försiktigt.
  • Kålrot – rötterna som ska lagras över vintern tas upp sent på hösten. Låt dem tina ordentligt innan skörden om det varit frost under natten. Skär av blasten men spara någon cm.

Så här skördar du pumpa, vintersquash och kål för lagring

  • Pumpa – skörda för lagring så sent som möjligt men före första frosten. Frost försämrar hållbarheten kraftigt. Men, ju längre de fått mogna desto bättre hållbarhet och godare pumpa så det kan vara bra att vara redo med fiberduk sent på säsongen för att skydda pumpor som inte riktigt hunnit mogna. Ett tecken på att pumpan är mogen är att skaftet torkat. Skörda med kniv och lämna ca 5 cm av skaftet. Hantera varsamt. Stötar försämrar lagringsförmågan. Låt dem sedan lufttorka. Det bästa är om de kan få ligga i tio dagar i en temperatur på 25-30°C. En värmefläkt gör god nytta om man har en stor skörd. Förvara dem sedan på ett svalt (dock inte kallare än 12 grader) och torrt ställe med god luftcirkulation. De bör helst inte ligga emot varandra. Om pumporna behandlas rätt så håller de i flera månader.
  • Vintersquash – Skörda så sent som möjligt på säsongen men innan frosten eftersom hållbarheten då blir försämrad. Ju mer mogna frukterna är desto bättre hållbarhet. Ett tecken på att de är mogna är att skaftet torkat. Skörda med kniv och lämna 5 cm av skaftet. Hantera varsamt. Lufttorkas i 25-30 grader i ca 10 dagar. Kan därefter förvaras inomhus hela vintern.
  • Huvudkål som vitkål och rödkål: Vit- och rödkål tål några minusgrader men skördas normal innan frosten kommer. Om huvudena frusit – låt dem tina helt innan skörd. Om kålen får stå för länge finns det risk att huvudena spricker. Skördas genom att stammen skärs av vid jordytan eller strax över de understa bladen. Ta bort de stora utbredda bladen men spara de yttre bladen kring huvudet även om de ser fula ut. De skyddar under lagringen. Behandla alltid kålhuvud varsamt. Stötar gör kålhuvudet mer mottagligt för svampangrepp längre fram under lagringen och minskar hållbarheten betydligt. Förvara vitkålen luftigt och svalt (nära 0°C) och vid hög luftfuktighet.Om du skördar lite tidigare under säsongen – rensa inte bort plantan efter skörd, om du har tur bildas ett kålhuvud till.

Mer hjälp i växtbiblioteket

I ’Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om skörd, lagring och användning.

Planeringshjälp för dig som medlem

Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att skörda dina valda växter för just din plats i Sverige.