Det är lätt och tacksamt att ta frön från dina egna växter och det finns många skäl till att göra det.
Det är till exempel en kulturgärning – du hjälper till att bevara kultur- och standardsorter som annars riskerar att försvinna, det ger dig garanterat giftfria fröer, du kan njuta av att många grönsaker har dekorativ blomning och dessutom spar du pengar och det är roligt att kunna byta frön med andra.
Att tänka på när du tar frön från dina egna grönsaker
Grönsaker kan vara ett-, två- eller fleråriga och de är antingen självbefruktande eller korsbefruktande.
- Vissa grönsaker är ettåriga och ger frö första året, som till exempel tomater. Andra är tvååriga och behöver en andra säsong i jorden för att sätta frö.
- Morot är till exempel tvåårig. Det betyder att de växer och etablerar sig år ett, för att sedan blomma och sätta frö år två.
- Vissa växter är perenna och ger frö varje år.
- Självpollinerande växter befruktas av pollen från den egna blomman. För de självbefruktande kan olika sorter inom arten växa ganska nära varandra utan att det är någon stor risk för korsning. Exempel på självpollinerande växter är tomat, chili och bönor.
- De korspollinerande växterna befruktas av pollen från en annan blomma. För de korspollinerande växterna kan pollen spridas långt och man kan inte vara säker på att få samma sort nästa år om man tar frö från en planta om det finns flera olika sorter i närheten. Exempel på korspollinerande växter är kålväxter, gurkväxter och majs.
Fokusera främst på ettåriga och självbefruktande växter
För att vara säker på att få rätt egenskaper och att kunna ta frö under första odlingsåret är det enklast att ta frö från grönsaker som är ettåriga och självbefruktande. De sätter frö första året och avkomman blir densamma som plantan du tagit frö ifrån.
- Tomat, chili, bönor och ärter är exempel växter som är enkla och bra att ta frö från.
Undvik egna frön från F1-hybrider
Undvik att använda frön som är tagna från F1 hybrider. F1 hybrider är mycket vanliga och de tas fram genom att korsa två föräldrar från genetiskt olika sorter eller arter för att åstadkomma särskilda egenskaper. F1 betyder att fröerna är första generationen efter korsningen. Egenskaperna hos F1-hybrider är stabila vilket innebär att varje gång du köper frö för just den sorten kommer resultatet bli detsamma. Men, om man tar egna frön från en F1-hybrid kommer nästa generation inte att få samma egenskaper som hos plantan man tog frön från. Egenskaperna från de avlade föräldrarna slår igenom och ger oftast dåliga resultat. Det är dessutom vanligt att hybriderna är sterila.
Du kan se på fröpåsen om den sort du odlar är en F1 hybrid.
Mer hjälp i växtbiblioteket
Information om ifall respektive gröda är ett- eller flerårig finns på växtkorten i ’Växter A-Ö’ här.