Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Basilika

Odling av basilika, terrakottakruka med odling av basilikaplantor i närbild

Beskrivning

Det finns ett stort antal olika arter och sorter, från småbladiga till de med blad stora som handflator. Det finns gröna och rödbladiga varianter och dessutom varianter med olika smak. Några exempel är: Anisbasilika, Citronbasilika, Dvärgbasilika, Genovese, Grekisk basilika, Helig basilika, Röd basilika, Salladsbasilika och Thailändsk basilika

Odlingskalender: Basilika

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Odlas normalt inte som del i växföljd.

Sådd och utplantering

För att odla basilika: Förodla inomhus tidigt på året. Så inomhus i såjord i kruka eller brätte. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor som du fyller med planteringsjord. Sätt en till fyra plantor i samma kruka för kraftigare planta. Det är bra med extrabelysning fram till slutet av mars. Toppas efter tre bladpar för att få en buskigare planta.
Tänk på att för odling i skyddat läge utomhus bör basilika förodlas och planteras ut ca 3 veckor senare än i växthus.
Så gärna i flera omgångar för god tillgång hela säsongen.

Odling och skötsel

Basilika trivs bäst i lätt och näringsrik jord och kan gärna odlas i kruka. Planteras ut i växthus eller på solig skyddad plats då nattemperaturen är minst 15 grader. Basilika behöver extra näring under hela växtperioden.

Skörd

Bladen är godast att användas färska. De används flitigt i italiensk matlagning och är en av de allra mest användabra kryddorna. Skörda blad kontinuerligt genom att nypa av stjälkarna ovanför ett bladpar. På så sätt blir plantan också buskigare. Bladen går också att torka men förlorar då en del av sin smak.

Ätbara delar

Blad och stjälkar.

Lagring och användning

Passar bäst att användas färsk men kan också läggas in i olja eller vinäger eller frysas som pesto. Bladen går också att torka men förlorar då en del av sin smak.
Basilika används flitigt i italiensk matlagning och är en av de allra mest användabra kryddorna.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Löss och sorgmyggor. Duscha med såpvatten vid behov. Nyckelpigor är väldigt effektiva mot bladlöss.

Sorttips

‘Genovese’, ‘Grekiskbasilika’, ‘Thailändsk basilika’

Samodlingsväxter

Tomat, chili, paprika, aubergine, gurka

Trivs inte med

Salvia

Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?

Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!

App Store

Google Play

Odling av basilika, terrakottakruka med odling av basilikaplantor i närbild

Faktaruta

Kategori: Kryddväxt
Vetenskapligt namn: Ocimum basilicum, O. citriodorum, O. sanctum, O. minimum
Växtfamilj: Lamiaceae (kransblommiga)
Växtplats: Växthus/skyddat läge
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 50-100
Dagar sådd-utplantering: 28-35
Dagar grotid: 6-12
Procent grobarhet (ca): 65%
Lägsta grotemperatur (°C): 18
Plantavstånd (cm): 25
Radavstånd (cm): 25
Sådjup (cm): 0,2
Höjd (cm): 25-70
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Ja

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD