Beskrivning
Mangold har samma ursprung som rödbetan men odlas för bladens skull. Den finns i olika storlekar med olika dekorativa färger på stjälkarna.
Odlingskalender: Mangold
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Snabb kultur, kan sås eller planteras var som helst i odlingen.
Sådd och utplantering
För att odla mangold: Så antingen direkt på friland när jorden blivit lite uppvärmd eller förodla i såjord i kruka eller brätte för att spara plats och tid. Kan också sås utomhus på senhösten för tidig vårskörd. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord. Den kan antingen sås eller planteras på rad eller i förband (med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna). Om jordtemperaturen är för låg vid utplantering finns risk att den går i blom.
Så gärna i flera omgångar för god tillgång hela säsongen.
Odling och skötsel
Mangold är mycket lättodlad men trivs bäst i mullrik välgödslad jord. Om man vill kunna skörda från samma planta hela säsongen behövs extra näring, genom t.ex. gödselvattning.
Skörd
Bladen skördas allt eftersom genom att bryta av de yttre bladen vid basen. Nya blad kommer till efterhand och samma planta kan ge skörd en hel säsong och skördas långt in på hösten. Om plantan gått i blom kan den skäras ner till strax över jordytan. Då kommer nya blad.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Blad och stjälkar.
Lagring och användning
Skördade blad håller sig fina flera dagar om de sätts i vatten. Blad och stjälkar kan förvällas och frysas in.
Bladen används som spenat, små blad kan användas råa i sallader. Stjälkarna kan tillagas på samma sätt som sparris, de är också goda att skära i skivor och använda i diverse grönsaksrätter.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Vanligtvis inga problem med insekter eller sjukdomar.
Sorttips
‘Bright Lights’, ‘Rhubarb Chard’, ‘Golden Chard’, ‘Fordhook Giant’, ‘Jessica’
Samodlingsväxter
Buskbönor, kålväxter, sallat, rödbetor
Trivs inte med
Info saknas
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Beta vulgaris var. cicla |
Växtfamilj: | Amaranthaceae (amarantväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 50-60 |
Dagar sådd-utplantering: | 28-42 |
Dagar grotid: | 8-15 |
Procent grobarhet (ca): | 60% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 8 |
Plantavstånd (cm): | 20 |
Radavstånd (cm): | 40 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | 40 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 12 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Ja |