Beskrivning
Vintersquash är i de allra flesta fall en annan art än sommarsquash och går till skillnad från sommarsquashen att lagra. Skalen är hårda och de finns i en mängd storlekar färger och former. Växtsättet är vanligtvis slingrande och de behöver mycket plats.
Odlingskalender: Vintersquash
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Odla inte gurkväxter på samma plats oftare än var fjärde år för att undvika jordburna sjukdomar.
Sådd och utplantering
För att odla vintersquash: Förodla i såjord i stor kruka, inomhus eller i drivbänk, ca 4 veckor innan beräknad utplantering. Omskolas normalt inte, men vid eventuell omskolning undvik att plantera ner plantan djupare i jorden. Plantera ut plantorna med tillräckligt avstånd för sorten när risken för nattfrost är helt förbi. Plantorna behöver avhärdas succesivt innan utplantering, det går också bra att täcka med fiberduk. Beroende på hur odlingen ser ut placeras squashen i rader med lite längre avstånd mellan raderna eller i förband på en bädd (med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna).
Odling och skötsel
Squash är lättodlad men vill ha varm, mullrik, fuktig och näringsrik jord. Täck gärna jorden när den har blivit uppvärmd så att fukten hålls kvar. Täckmaterialet håller också frukterna rena. För att påskynda mognaden kan man begränsa antalet fruktanlag till 2 per planta. Om det finns plats vid sidan av odlingen kan man låta dem slingra sig över mark som annars inte används. Sorter med mindre frukter eller dekorativa blad (t.ex. Fikonbladpumpan), kan man binda upp mot spaljéer eller portaler.
Skörd
Skörda så sent som möjligt på säsongen men innan frosten eftersom hållbarheten då blir försämrad. Ju mer mogna frukterna är desto bättre hållbarhet. Ett tecken på att de är mogna är att skaftet torkat. Blommorna kan skördas och ätas. Skörda hanblommorna på eftermiddagarna för att säkerställa att pollineringen är avklarad. Även blad och stjälkar är ätbara och man kan skörda nya skott efter hand.
Ätbara delar
Squashfrukter och blommor, skott, stjälkar och blad.
Lagring och användning
Lufttorkas i 25-30 grader i ca 10 dagar. Kan därefter förvaras inomhus hela vintern. Ofta är de en riktig prydnad.
Fruktköttet används t.ex. till soppor, grytor och som ugnsstekt men kan också användas i desserter och mjuka kakor. Blommorna är en riktig delikatess och kan stekas, friteras eller fyllas. Skott, blad och stjälkar är goda lätt stekta till pasta, i omelett eller som tillbehör.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare. Vid torka kan mjöldagg och bladlöss förekomma. Om jorden hålls fuktig undviker man problem.
Sorttips
‘Uchiki Kuri’ (orange, rund, svagt droppformad), ‘Green Kuri'(liten grön), ‘Blue hubbard’ (ljust blågrön, knölig), ‘Kroshka’ (vit, söt smak), ‘Buttercup’ (mökgrön, trumformad, bra lagringsegenskaper)
Samodlingsväxter
Majs, ärter, buskbönor, solros, krasse
Trivs inte med
Potatis, kryddor, rädisa, rättika
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Cucurbita maxima och C. pepo |
Växtfamilj: | Curcubitaceae (gurkväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling |
Dagar sådd-skörd: | 85-110 |
Dagar sådd-utplantering: | 28-35 |
Dagar grotid: | 6-10 |
Procent grobarhet (ca): | 75% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 15 |
Plantavstånd (cm): | 100 |
Radavstånd (cm): | 100 |
Sådjup (cm): | 2-3 |
Höjd (cm): | - |
Tål halvskuggigt läge: | Nej |
Tål antal minusgrader (°C): | 0 |
Vattenbehov: | Stort |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Nej |