Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Grönkål

Purpurkål
Odling av grönkål, grönkålsplanta med vattendroppar på bladen i odlingslåda

Beskrivning

Grönkål är den mest anspråkslösa och härdiga kålen. Grönkål är ett samlingsnamn för olika kålsorter som inte bildar huvuden. Förutom den gröna grönkålen räknas även purpurkål och ibland svartkål som grönkål.

Odlingskalender: Grönkål

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Det är viktigt att byta växtplats år från år för långsamväxande kålväxter. Odla helst inte kål på samma plats oftare än var 8:e år. Trots detta rekommenderar vi ändå att odla kål varje år även om har du färre bäddar eftersom det är så tacksamt och gott. Använd mycket kompost/jordförbättring och gör ditt bästa med att växla odlingsplats för kålen.

Sådd och utplantering

För att odla grönkål: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på våren. Håll sådden fuktig. Placeras i ca 20 grader, ljust och svalare efter groning. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Grönkål kan omskolas en eller två gånger, varje gång i en lite större plugg/kruka. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Utplanteras efter avhärdning. Risken för nattfrost behöver inte vara över. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg. Grönkål kan också sås direkt på friland, c:a 1 cm djupt, från det att jorden blivit något uppvärmd fram till i slutet av juni.

Odling och skötsel

Trivs bäst på lucker näringsrik och jord. Behöver god tillgång på näring och vatten. Fiberduk eller kålnät skyddar mot skadeinsekter.

Skörd

Skörda genom att bryta av de yttre bladen nedifrån. Späda blad kan ätas som bladgrönt. Tål många minusgrader och grönkål är godaste efter ett par frostnätter.

Ätbara delar

Kålblad.

Lagring och användning

Hållbarhet ca 2 veckor i plast i kylskåp men äts helst färsk. Kan också frysas in efter förvällning eller torkas

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kålflugans och kålfjärilens larver som äter på blad och rötter är ett stort problem för kålväxter. Vid torka tidigt på säsongen kan det också vara problem med jordloppor som gnager på plantorna. Motskadegörare hjälper det att vattna regelbundet och att försöka stärka växten genom duschning med nässelvatten och algextrakt så att den klarar att stå emot angrepp bättre.
Samodling med doftande kryddor, lök, selleri, bondbönor, ringblommor och tagetes hjälper också mot angrepp. Mot fjärilslarver finns ett bakteriepreparat, Bacillus thuringiensis, som kan användas i södra Sverige. Man kan också leta reda på äggansamlingar under bladen och klämma sönder äggen. Täckning med fiberduk är ett alternativ för att skydda mot skadeinsekter och det fungerar ofta bra. En nackdel med fiberduk är dock att man då stänger ute skadedjurens naturliga fiender och att skadedjuren stängs in i stället för ut om det finns övervintrande insektsägg i jorden.
Det är viktigt att byta växtplats år från år för att minska skadedjurens effekter på odlingen. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.

Sorttips

‘Westland winter’, ‘Winterbor (F1)’, ‘Scarlet’ (purpurkål), ‘Red Russian'(grågröna med violetta stjälkar och nerver)

Samodlingsväxter

Doftande kryddor, lök, purjolök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes, sallat

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?

Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!

App Store

Google Play

Odling av grönkål, grönkålsplanta med vattendroppar på bladen i odlingslåda

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica oleracea var. sabellica
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 90-110
Dagar sådd-utplantering: 21-42
Dagar grotid: 5-10
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 50
Radavstånd (cm): 50
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): 25-120
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 18
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Stort
Kommer igen efter skörd: Ja

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD