Beskrivning
Grönkål är den mest anspråkslösa och härdiga kålen. Grönkål är ett samlingsnamn för olika kålsorter som inte bildar huvuden. Förutom den gröna grönkålen räknas även purpurkål och ibland svartkål som grönkål.
Odlingskalender: Grönkål
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Det är viktigt att byta växtplats år från år för långsamväxande kålväxter. Odla helst inte kål på samma plats oftare än var 8:e år. Trots detta rekommenderar vi ändå att odla kål varje år även om har du färre bäddar eftersom det är så tacksamt och gott. Använd mycket kompost/jordförbättring och gör ditt bästa med att växla odlingsplats för kålen.
Sådd och utplantering
För att odla grönkål: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på våren. Håll sådden fuktig. Placeras i ca 20 grader, ljust och svalare efter groning. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Grönkål kan omskolas en eller två gånger, varje gång i en lite större plugg/kruka. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Utplanteras efter avhärdning. Risken för nattfrost behöver inte vara över. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg. Grönkål kan också sås direkt på friland, c:a 1 cm djupt, från det att jorden blivit något uppvärmd fram till i slutet av juni.
Odling och skötsel
Trivs bäst på lucker näringsrik och jord. Behöver god tillgång på näring och vatten. Fiberduk eller kålnät skyddar mot skadeinsekter.
Skörd
Skörda genom att bryta av de yttre bladen nedifrån. Späda blad kan ätas som bladgrönt. Tål många minusgrader och grönkål är godaste efter ett par frostnätter.
Ätbara delar
Kålblad.
Lagring och användning
Hållbarhet ca 2 veckor i plast i kylskåp men äts helst färsk. Kan också frysas in efter förvällning eller torkas
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Kålflugans och kålfjärilens larver som äter på blad och rötter är ett stort problem för kålväxter. Vid torka tidigt på säsongen kan det också vara problem med jordloppor som gnager på plantorna. Motskadegörare hjälper det att vattna regelbundet och att försöka stärka växten genom duschning med nässelvatten och algextrakt så att den klarar att stå emot angrepp bättre.
Samodling med doftande kryddor, lök, selleri, bondbönor, ringblommor och tagetes hjälper också mot angrepp. Mot fjärilslarver finns ett bakteriepreparat, Bacillus thuringiensis, som kan användas i södra Sverige. Man kan också leta reda på äggansamlingar under bladen och klämma sönder äggen. Täckning med fiberduk är ett alternativ för att skydda mot skadeinsekter och det fungerar ofta bra. En nackdel med fiberduk är dock att man då stänger ute skadedjurens naturliga fiender och att skadedjuren stängs in i stället för ut om det finns övervintrande insektsägg i jorden.
Det är viktigt att byta växtplats år från år för att minska skadedjurens effekter på odlingen. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.
Sorttips
‘Westland winter’, ‘Winterbor (F1)’, ‘Scarlet’ (purpurkål), ‘Red Russian'(grågröna med violetta stjälkar och nerver)
Samodlingsväxter
Doftande kryddor, lök, purjolök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes, sallat
Trivs inte med
Jordgubbar, potatis
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Brassica oleracea var. sabellica |
Växtfamilj: | Brassicaceae (korsblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 90-110 |
Dagar sådd-utplantering: | 21-42 |
Dagar grotid: | 5-10 |
Procent grobarhet (ca): | 80% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 50 |
Radavstånd (cm): | 50 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | 25-120 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 18 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Stort |
Kommer igen efter skörd: | Ja |