Beskrivning
Knölfänkål odlas främst för knölen. Knölen som skördas och ätes är egentligen stjälkens bas. Fänkålen smakar anislikt.
Odlingskalender: Knölfänkål
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Odla helst inte knölfänkål på samma plats oftare än var fjärde år för att undvika jordburna sjukdomar.
Sådd och utplantering
För att odla knökfänkål: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte 5-6 veckor före utplantering eller i maj på friland i söder. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Plantera i planteringsjord i en mindre kruka eller pluggbrätte. Vid utplantering bör jordtemperaturen vara minst 10°C. Var försiktig vid utplanteringen, om rötterna skadas ökar risken för tidig blomning. Kupning med jord, löv eller halm skyddar mot kyla och förlänger skörden.
Odling och skötsel
Tänk på att knölfänkålen har lätt att gå i blom speciellt om den utsätts för temperaturväxlingar och omväxlande blött ooch torrt. Om den går i blom tidigt utvecklas ingen knöl och kvaliteten försämras. Det finns sorter som inte går i blom så lätt och det är därför viktigt att vara noga med vilken sort man väljer.
Skörd
Skörda knölarna efterhand. Bladen används som krydda. Om knölen skördas försiktigt och står kvar, kan en ny späd knöl växa upp.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Knölar och blad.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Foeniculum vulgare var. azoricum |
Växtfamilj: | Apiaceae (flockblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 65-80 |
Dagar sådd-utplantering: | 35-42 |
Dagar grotid: | 10-20 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 10 |
Plantavstånd (cm): | 25 |
Radavstånd (cm): | 40 |
Sådjup (cm): | 1-2 |
Höjd (cm): | 60 |
Tål halvskuggigt läge: | Nej |
Tål antal minusgrader (°C): | 2 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR