Beskrivning
Moroten är en av våra mest älskade rotfrukter. Det finns lila, gula, vita och orange morötter. Det finns tre typer av morötter. “Nantestypen” är cylindrisk med trubbig spets. “Karottmorötter ” är klotformade (främst tidiga sorter) och till sist den tredje typen, “Långa och spetsiga” (främst medelsena och sena sorter).
Odlingskalender: Morot, sen
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Odla helst inte morötter på samma plats oftare än var sjätte år för att undvika jordburna sjukdomar. Trots detta kan du ändå att odla morötter varje år även om har du färre bäddar. Använd mycket kompost/jordförbättring och gör ditt bästa med att växla odlingsplats för morötterna.
Sådd och utplantering
För att odla morot: Så i omgångar, när jorden rett sig och sedan i slutet av juni. Sås vanligtvis i rad men kan också bredsås. För radsådd drar man upp en 1 cm djup fåra och vattnar i den innan sådd. Täck sen med jord. Såbädden behöver hållas fuktig under groningen. Om man blandar ut fröna med sand eller sågspån är det lättare att sprida ut dem jämnt i fåran. Det kan vara bra att täcka med fiberduk.
Odling och skötsel
När plantorna är några cm höga gallras de första gången. För sena morötter – gallra 1 eller 2 gånger till ett plantavstånd på ca 4-5 cm. Eventuellt kan blasten klippas av istället för att dra upp plantorna vid gallring för att inte störa rötterna på de morötter som är kvar i jorden.
Morot trivs bäst i en mullhaltig sandjord med ett balanserat PH-värde. Men även på andra jordar kan man få mycket bra skörd, men var noga med att välja rätt sort. Jorden ska vara lucker och djupgrävd för att morötterna ska bli långa och fina. I styv lerjord är det endast karottmorötter som trivs. Med grundgödslad jord behövs ingen extra gödsling. Morötter behöver främst kalium så i mån av gödsling använd kompost eller välbrunnen naturgödsel. För mycket kväve kan medföra att rötterna spricker och att blasten växer istället för roten. För mycket gödsel påverkar också smaken och lagringsförmågan. En jämn fuktighet är det bästa.
Skörd
När morötterna fått sin färg kan de skördas. Använd helst grep för att lösgöra jorden en aning när morötterna skördas. Är de långa kan de annars lätt gå av. Lämna kvar någon cm. av blasten efter skörd. Var varsam med rötterna vid skörden, stötar försämrar hållbarheten betydligt. Sena morötter skördas så sent som möjligt eftersom de växter långt in på hösten. Om marken täcks för att skydda mot kyla kan man skörda en bit in på vintern.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Morötter och morotsblast.
Lagring och användning
Förvaras svalt och fuktigt, helst bland fuktig sand. Vid rätt förvaring i t ex en jordkällare eller stuka kan morötterna hålla sig hela vintern.
Även morotsblasten är ätlig och kan t ex mixas och användas som bas i pesto.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Angrips av morotsbladfluga och lus. De orsakar krussjuka på bladen och larverna äter gångar i rötterna. Skydda med fiberväv från sådd till mitten av juli. För att stärka plantorna är det bra att ge dem en solig och luftig växtplats samt att vattna med nässelvatten. Man kan också pudra med träaska, kalk, algomin eller stenmjöl för att förhindra att flugor från att lägga ägg och löss från att trivas. Puppan övervintrar i jorden så det är mycket viktigt att inte odla morötter på samma plats två år i rad. Fiberväv som ligger på från sådd och nästan fram till skörd skyddar.
Samodling med gröngödslingsgröda mattlusern har effekt. Samodling med doftande växter såsom tagetes kan också fungera. Håll efter ogräset. Morot gillar inte konkurrens. Att bränna bort tidiga ogräs med gasollåga strax innan moroten spirar är ett enkelt sätt att minska ogrästrycket, alternativt kan täckodling tillämpas..
Sorttips
‘St Valéry’, ‘Rothild’,’ Rodelika’
Samodlingsväxter
Tagetes, svartrot, ärter, sallat, tomat, rädisa, rotpersilja, salvia och lök.
Trivs inte med
Dill
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Daucus carota |
Växtfamilj: | Apiaceae (flockblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull |
Förodling/direktsådd: | Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 80 |
Dagar sådd-utplantering: | Direktsådd, förodlas ej |
Dagar grotid: | 10-20 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 6 |
Plantavstånd (cm): | 5 |
Radavstånd (cm): | 30 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | - |
Tål halvskuggigt läge: | Nej |
Tål antal minusgrader (°C): | 11 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Litet |
Kommer igen efter skörd: | Nej |