Beskrivning
Moroten är en av våra mest älskade rotfrukter. Det finns lila, gula, vita och orange morötter. Det finns tre typer av morötter. “Nantestypen” är cylindrisk med trubbig spets. “Karottmorötter ” är klotformade (främst tidiga sorter) och till sist den tredje typen, “Långa och spetsiga” (främst medelsena och sena sorter).
Odlingskalender: Morot, sen
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Odla helst inte morötter på samma plats oftare än var sjätte år för att undvika jordburna sjukdomar. Trots detta kan du ändå att odla morötter varje år även om har du färre bäddar. Använd mycket kompost/jordförbättring och gör ditt bästa med att växla odlingsplats för morötterna.
Sådd och utplantering
För att odla morot: Så i omgångar, när jorden rett sig och sedan i slutet av juni. Sås vanligtvis i rad men kan också bredsås. För radsådd drar man upp en 1 cm djup fåra och vattnar i den innan sådd. Täck sen med jord. Såbädden behöver hållas fuktig under groningen. Om man blandar ut fröna med sand eller sågspån är det lättare att sprida ut dem jämnt i fåran. Det kan vara bra att täcka med fiberduk.
Odling och skötsel
När plantorna är några cm höga gallras de första gången. För sena morötter – gallra 1 eller 2 gånger till ett plantavstånd på ca 4-5 cm. Eventuellt kan blasten klippas av istället för att dra upp plantorna vid gallring för att inte störa rötterna på de morötter som är kvar i jorden.
Morot trivs bäst i en mullhaltig sandjord med ett balanserat PH-värde. Men även på andra jordar kan man få mycket bra skörd, men var noga med att välja rätt sort. Jorden ska vara lucker och djupgrävd för att morötterna ska bli långa och fina. I styv lerjord är det endast karottmorötter som trivs. Med grundgödslad jord behövs ingen extra gödsling. Morötter behöver främst kalium så i mån av gödsling använd kompost eller välbrunnen naturgödsel. För mycket kväve kan medföra att rötterna spricker och att blasten växer istället för roten. För mycket gödsel påverkar också smaken och lagringsförmågan. En jämn fuktighet är det bästa.
Skörd
När morötterna fått sin färg kan de skördas. Använd helst grep för att lösgöra jorden en aning när morötterna skördas. Är de långa kan de annars lätt gå av. Lämna kvar någon cm. av blasten efter skörd. Var varsam med rötterna vid skörden, stötar försämrar hållbarheten betydligt. Sena morötter skördas så sent som möjligt eftersom de växter långt in på hösten. Om marken täcks för att skydda mot kyla kan man skörda en bit in på vintern.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Morötter och morotsblast.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Daucus carota |
Växtfamilj: | Apiaceae (flockblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull |
Förodling/direktsådd: | Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 80 |
Dagar sådd-utplantering: | Direktsådd, förodlas ej |
Dagar grotid: | 10-20 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 6 |
Plantavstånd (cm): | 5 |
Radavstånd (cm): | 30 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | - |
Tål halvskuggigt läge: | Nej |
Tål antal minusgrader (°C): | 11 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Litet |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR