Beskrivning
Pak choi (sellerkål) är en bladgrönsak med vita, stora, uppsvällda, mjälla bladstjälkar. Den ser nästan ut som mangold men bildar ett distinkt huvud. Mycket lättodlad och växer snabbt.
Odlingskalender: Pak choi
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Snabb kultur, kan sås eller planteras var som helst i odlingen.
Sådd och utplantering
För att odla pak choi: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på våren. Vattna jorden före sådd och håll fuktig under grotiden. Så gärna i omgångar med ca tre veckors intervall. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Planteras ut efter avhärdning när frostrisken är så gott som över.
Så gärna i flera omgångar för god tillgång hela säsongen men under högsommaren kan du göra ett uppehåll eftersom plantan lätt går i blom i förtid om den odlas då.
Odling och skötsel
Gallringsskörda till 30 cm plantavstånd. Kan stå kvar på växtplatsen långt in på hösten och tål flera frostnätter. Pak choi kan drabbas av stocklöpning och gå i blom direkt. Det beror bland annat på att den är en kortdagsväxt som trivs bäst med vårens, sensommarens och höstens kortare dagar.
Skörd
Pak choi kan skördas på två vis. Antingen skördar man små blad kontinuerligt till sallader eller liknande eller så låter man plantan växa till sig och bilda ett huvud. Huvudet skördas genom att skäras av med vass kniv nästan nere vid basen. Nya blad och skott kan då bryta fram, även om plantan inte orkar bilda huvuden. Vänta inte alltför länge med att skörda. Då kan plantan gå i blom.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Blad och stjälkar.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Brassica rapa var. chinensis |
Växtfamilj: | Brassicaceae (korsblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 40-60 |
Dagar sådd-utplantering: | 24-30 |
Dagar grotid: | 5-8 |
Procent grobarhet (ca): | 75% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 25 |
Radavstånd (cm): | 50 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | 20-50 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 5 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR