Beskrivning
Paprika odlas för dess aromatiska och krispiga frukter. Den är egentligen flerårig men odlas normalt som ettårig. Parikan tillhör samma familj som potatis och tomat.
Odlingskalender: Paprika
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Odlas normalt inte som del i växföljd.
Sådd och utplantering
För att odla paprika: Så inomhus i såjordi kruka eller brätte. Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C. Sänk temperaturen efter uppkomst. Odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Plantera i planteringsjord i en mindre kruka. Ofta behövs en andra och tredje omskolning då rötterna sticker ut ur krukans undersida. Frilandsodling kan fungera om läget är varmt och skyddat. Plantera ut i växthus eller på skyddat läge utomhus efter avhärdning när all risk för frost är över och nattemperaturen är över 10 grader. Den är frostkänslig och kräver mycket värme för att bli välutvecklad. Odla gärna i kruka.
Tänk på att för odling i skyddat läge utomhus bör paprika förodlas och planteras ut ca 3 veckor senare än i växthus.
Odling och skötsel
Paprikan trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord. Vattna rikligt men inte för mycket. Rötterna får inte stå i vatten. Plantorna bör duschas då och då. Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl. I växthus kan paprikan också bindas upp som tomat och bli 2-3 meter hög om den sås riktigt tidigt. Beskär till 2-3 grenar och fäst upp dem längs hängande trådar. Skörda kontinuerligt.
Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C.
Skörd
Frukterna skörtas efter hand. Det stimulerar växten att utveckla fler blommor. Både omogna, gula eller gröna frukter, och mogna, oftast röda frukter kan skördas.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Frukterna.
Lagring och användning
Ätes färska eller lägges in.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Gråmögel (lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C), bladlöss (spruta med 5 % såpa, använd biologisk bekämpning eller odla i stora krukor som ställs ut vid angrepp). Spinn och vita flygare kan också bli problem i växthus.
Sorttips
‘California Wonder’, ‘Ferenc Tender’, ‘Pusztagold’
Samodlingsväxter
Tomat, basilika, paprika, aubergine, gurka
Trivs inte med
Potatis
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Capsicum annuum |
Växtfamilj: | Solanaceae (potatisväxter) |
Växtplats: | Växthus/skyddat läge |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Förodling |
Dagar sådd-skörd: | 130-160 |
Dagar sådd-utplantering: | 65-90 |
Dagar grotid: | 8-14 |
Procent grobarhet (ca): | 65% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 18 |
Plantavstånd (cm): | 40 |
Radavstånd (cm): | 40 |
Sådjup (cm): | 0,5 |
Höjd (cm): | 40-60 |
Tål halvskuggigt läge: | Nej |
Tål antal minusgrader (°C): | 0 |
Vattenbehov: | Stort |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Nej |