Beskrivning
Persilja är en tvåårig flockblommig växt som ursprungligen kommer från medelhavsområdet. Det finns tre typer av persilja – den vanliga krusbladiga (crispum), den smakrikare slätbladiga (latifolium) och den mer storvuxna bladpersiljan (crispum) med stora, finflikiga, släta blad. De är alla mycket rika på vitaminer och järn.
Odlingskalender: Persilja
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Odla helst inte persiljal på samma plats oftare än var fjärde år för att undvika jordburna sjukdomar.
Sådd och utplantering
För att odla persilja: Förkultivera i såjord, i kruka eller brätte för tidigare skörd. Plantera gärna några frön intill varandra så att plantorna bildar en liten rugge. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord. Ibland kan plantorna dra iväg och bli långa och rangliga. Då kan du plantera om dem en bit ner i djupare krukor så att rangligheten försvinner. Utplanteras efter avhärdning när risken för frost är över. Vid sådd vid midsommar kan persiljan övervintra och ge tidig skörd fram till försommaren. Därefter går de övervintrade plantorna i blom och smaken försämras. Kan även sås utomhus på hösten antingen direkt på växtplatsen eller i krukor.
Odling och skötsel
Persiljan är en anspråkslös växt, som kan odlas på de flesta jordar så länge det finns hyfsat god tillgång på kalk. Den klarar sig på näringsfattiga jordar, men ger betydligt större skörd om den gödslas. Så tidigt, ca 1 cm djupt. Fröna gror mycket långsamt, i synnerhet i kall jord. För att påskynda groningen, kan man lägga fröna i ljummet vatten ett dygn före sådd. Torka av dem och så. Vattna i såraden för att underlätta groningen.
Skörd
Plocka bladen med stjälk efterhand, långt in på senhösten. Täckta, övervintrande plantor ger en tidig vårskörd.
Ätbara delar
Blad och stjälkar.
Lagring och användning
Persilja är godast färsk, men den kan också torkas eller frysas med hyggligt resultat, speciellt den slätbladiga.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Morotsflugans larver kan skapa problem. Angripna plantor vissnar på försommaren. Skydda med fiberväv från sådd till skörd.
Sorttips
‘Grüne Perle’ (krusbladig), ‘Gigante di Napoli’, ‘Gigante d’Italia’ (bladpersilja), ‘Einfache Schnitt’ (slätbladig)
Samodlingsväxter
Tomater, potatis, sparris, dill
Trivs inte med
Lavendel
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Kryddväxt |
Vetenskapligt namn: | Petroselinum crispum/latifolium |
Växtfamilj: | Apiaceae (flockblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 75-85 |
Dagar sådd-utplantering: | 56-70 |
Dagar grotid: | 20-30 |
Procent grobarhet (ca): | 65% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 5 |
Radavstånd (cm): | 25 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | 25-60 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 10 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Litet |
Kommer igen efter skörd: | Ja |