Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Rädisa

Odling av rädisa, röda rädisor på rad i jorden

Beskrivning

Rädisan tillhör de korsblommiga (kålväxterna) och är en förädling av rättikan. De flesta är röda och runda med det finns även avlånga och spetsiga sorter och färgen kan förutom röd också vara lila, rosa och vit.

Odlingskalender: Rädisa

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Snabb kultur, kan sås eller planteras var som helst i odlingen.

Sådd och utplantering

För att odla rädisa: Rädisa kan sås i omgångar direkt på friland under hela säsongen från att jordenreder sig. Under högsommaren görs ett uppehåll eftersom plantan lätt går i blom i förtid om den odlas då. Försök att så glest för att förenkla gallringen. Luckra jorden och rensa bort ogräs. Utvecklas bäst i porös och fuktighetshållande jord i ett soligt eller lätt skuggat läge med måttlig tillgång på näring (eller till och med lite näring för den första omgången).
Så gärna i flera omgångar för god tillgång hela säsongen.

Odling och skötsel

Rädisor vill ha tillgång till vatten. Saknar rädisan vatten blir smaken skarp och den går kvickt i blom. Övergödsla bara om du sår i omgångar, vilket man kan göra fram till sensommaren. Rädisan fungerar utmärkt som mellankultur eftersom utvecklingstiden från sådd till skörd bara är 4-5 veckor.

Skörd

Skörda när rädisan uppnått rätt storlek. Låt inte rädisorna stå kvar på växtplatsen, eftersom de spricker och blir svampiga. Även späda rädisblad kan skördas.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Rädisan och späda blad.

Lagring och användning

Rädisor ätes färska och kan inte lagras någon längre tid. De håller två veckor i kylen. Späda blad kan också ätas i sallad och soppa.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kan angripas av samma sjukdomar som andra korsblommiga växter men det vanligaste problemet är jordloppor. De är till störst problem tidigt på säsongen och speciellt vid torka. Vid lättare angrepp gnager de små hål på bladen som vilket endast är ett estetiskt problem, vid svårare angrepp kan de äta upp hela plantan. För att undvika problem ska man se till att det är fuktigt, och täcka med fiberduk.
Ett annat sätt är att odla i krukor inomhus eller i växthus och placera ut när plantorna har blivit lite större, de är då mer tåliga mot angrepp. För snabbare kålkulturer är det ovanligt med problem med klumprotssjuka och därför är rotation av växtplatsen inte lika viktigt som för andra kålväxter.

Sorttips

‘Cherry Belle’, ‘Vienna (F1)’, ‘Easter Egg’, ‘French Breakfast’, ‘Istapp’

Samodlingsväxter

Doftande kryddor, lök, purjolök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes, sallat

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?

Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!

App Store

Google Play

Odling av rädisa, röda rädisor på rad i jorden

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Raphanus sativus
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 25-35
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 5-10
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 2
Radavstånd (cm): 15
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 8
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Nej

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD