Beskrivning
Rödbetan har liksom mangold sitt ursprung i den vildväxande strandbetan. Rödbetor finns förutom som röda både som gula, vita och polkagrisrandiga, vilka alla är sötare i smaken än de röda.
Odlingskalender: Rödbeta
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Snabb kultur, kan sås eller planteras var som helst i odlingen.
Sådd och utplantering
För att odla rödbeta: Så direkt på friland när jorden reder sig eller på senhösten för tidig vårskörd. Varje frö innehåller egentligen ett par frön så det är viktigt att gallra tidigt. Annars kommer betorna att växa på varandra. Kan odlas på de flesta jordar men den trivs bäst i fuktighetshållande och näringsrika jordar. Undvik de allra styvaste lerjordarna.
Så gärna i flera omgångar för god tillgång hela säsongen.
Odling och skötsel
Gödsla med måttligt med kväverikt gödselmedel. Kvaliteten blir bäst om rötterna får växa snabbt och jämnt utan stora variationer i jord eller luft. Då roten börjat svälla kan man kupa plantorna för att få vackrare rötter. Rotsystemet är grunt, så den har svårt att ta upp vatten under torrperioder. Luckra därför jorden om regnet packat ytjorden men luckra ytligt för att inte skada rötterna.
Rödbetor växer snabbt och är skördeklara redan efter ca 2 månader. De ljusa ringar som ibland syns i roten uppstår för det mesta vid kraftiga förändringar i vädret. Det finns både tidiga och sena sorter samt sorter som lämpar sig för att ätas färska samt lagras. Tillämpa minst 4-årigt växelbruk.
Skörd
Även späd rödbetsblast kan ätas, som mangold eller som blad i sallad eller mixad i smoothie. Tidiga rödbetor skördas innan de blir förväxta. Sena betor kan stå kvar i landet under senhösten. Skörda sena rödbetorna för lagring innan de starka frostnätterna börjar. Lämna kvar några cm av blasten och putsa inte av rötterna. Var försiktig vid skörd för att inte skada skalet. Då börjar betan att blöda och hållbarheten påverkas negativt.
Under sommaren, skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Rödbetan och späda blad.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Beta vulgaris |
Växtfamilj: | Amaranthaceae (amarantväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 50-60 |
Dagar sådd-utplantering: | Direktsådd, förodlas ej |
Dagar grotid: | 8-12 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 8 |
Plantavstånd (cm): | 7 |
Radavstånd (cm): | 30 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | - |
Tål halvskuggigt läge: | Nej |
Tål antal minusgrader (°C): | 8 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Litet |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR