Beskrivning
Sparris växer vild i stora delar av världen. Från sparrisens rotstock växer det varje år ut skott. Det är dessa skott som skördas. Det finns båda hon- och hanplantor. Hanplantorna ger bäst skörd.
Odlingskalender: Sparris
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Flerårig växt, ingår normalt inte i växtföljden.
Sådd och utplantering
För att odla sparris: Det är vanligast att köpa färdiga plantor och plantera ut dessa. Plantorna planteras i en fåra med ås i mitten. Sparris kan också frösås. Blötlägg fröna i 1-2 dygn och så i krukor med ett översta lager såjord. Låt krukorna stå inomhus och håll sådden fuktig. Efter en månad brukar fröna gro om temperaturen är kring 20 grader. Tidigt uppdragna kraftiga plantor kan planteras ut på sin slutliga plats redan samma år efter avhärdning när frostrisken är över. Men oftast krävs ännu ett år i kruka, gärna omplanterade i större krukor. Plantorna planteras i djupgrävda, breda fåror.
Odling och skötsel
Sparris vill ha välgödslad, väldränerad, lucker, sandig och kalkrik och fri från fleråriga ogräs. Efter utplantering på friland måste plantorna växa till sig minst 2-3 år med årlig gödsling, innan de skördas för första gången. Vill du ha blekt sparris kupas jorden eller sand upp 10 cm på våren. För grön sparris hoppar man över kupningen.
Skörd
Första året skördas bara ett skott per planta och följande år alla skott fram till midsommar. Därefter får plantan hämta kraft till nästa år. Grön sparris som växer ovan jord skördas med vas kniv nära jordytan när skotten är 18-20 cm långa. Blekt sparris skördas då man ser ett skott vid jordytan. Då flyttas jord eller sand undan så att skottet kan skördas 15-20 cm under jordytan. En sparrislist kan ge skörd i 15-25 år eller ännu längre.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Sparris-skotten.
Lagring och användning
Både grön och blekt sparris kan konserveras men är godast färsk.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.
Sorttips
‘Gijnlim’, ‘Primaverde’, ‘Rambo’
Samodlingsväxter
Basilika, dill, kålväxter, persilja, sallat
Trivs inte med
Info saknas
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Aparagus officinalis |
Växtfamilj: | Asparagaceae (sparrisväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand |
Förodling/direktsådd: | Förökas vegetativt |
Dagar sådd-skörd: | +365 |
Dagar sådd-utplantering: | Samma el. nästa år |
Dagar grotid: | 15-30 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 18-20 |
Plantavstånd (cm): | 35 |
Radavstånd (cm): | 150 |
Sådjup (cm): | 2 |
Höjd (cm): | 100-130 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 20 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Perenn |