Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Vitlök

vitlok

Beskrivning

Vitlök har odlats i Sverige sedan medeltiden. Den förökas med klyftor som planteras sent på hösten för att sköras först året efter planteringen. Då har varje sådd klyfta utvecklats till en hel vitlök.

Odlingskalender: Vitlök

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Odla inte lökväxter på samma plats oftare än var fjärde år för att undvika jordburna sjukdomar.

Sådd och utplantering

För att odla vitlök: Sätt vitlöken relativt sent på hösten när jorden är runt 10 grader och fyra till sex (4-6) veckor innan tjälen brukar gå i jorden. Sätt sättlöken på ca 5 cm djupt med ett plantavstånd på ca 15 cm och radavstånd på 15 cm. Om din jord är lucker och näringsrik fungerar det fint att sätta vitlöken i förband. Om löken sätts lite tätare kan den skördas som primör. Vitlöksblast kan också odlas inomhus i kruka. Den har en mild vitlökssmak. Stoppa ner två klyftor i en kruka och skörda så länge den skjuter blast.

Odling och skötsel

Om de gröna skotten dyker upp tidigt, skydda dem med höstlöv och/eller fiberduk. Skydda även med löv och/eller fiberduk över odlingen om kylan kommer tidigare än väntat. Vitlöken kan ibland krypa upp ur jorden under vintern. Det kan man avhjälpa med löv och kompostnät ovanpå jorden.
Man kan också stoppa ner sättlöken bland andra växter. Då hjälper den färdiga vitlöken till med att hålla skadegörare borta. Vitlök trivs i djup lucker, humus- och näringsrik sandjord. Leriga jordar förbättras med kompost, torvmull och grov sand. Får vitlöken stå i för våt jord kommer den att ruttna under vintern.

Skörd

På våren och försommaren kan man klippa lite av blasten och använda i sallad. Börja skörda hela lökarna tidigt på sommaren som små primörer utan klyftor eller vänta till sensommaren när bladen börjar gulna i juli eller augusti och skörda fullt utvecklade vitlökar. Vänta inte för länge med skörden. Då riskerar det tunna skalet som håler ihop vitlöken att brista och lökklyftorna faller isär. Skörda genom att ta upp hela plantan inklusive blast. Häng upp i solen för att torka.

Ätbara delar

Lökblast och lökar.

Lagring och användning

Förvaras hängande i knippen på torr plats.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vitlök är oftast problemfri men kan angripas av lökfluga eller vitmögel. Lökflugans larver övervintrar i jorden så odla inte vitlök eller lök på samma plats oftare än vart fjärde år. Om vitmögel drabbar lökodlingen, lämna inte smittat växtmaterial i jorden eller på komposten och odla inte lök eller vitlök på platser förrän efter minst sex år. Håll efter ogräset. Lök gillar inte konkurrens. Att bränna bort tidiga ogräs med gasollåga strax innan löken spirar är ett enkelt sätt att minska ogrästrycket, alternativt kan täckodling tillämpas..

Sorttips

‘Primor’, ‘Sprint’, ‘Messidrôme’

Samodlingsväxter

Morot, dill, sallat, kålfamiljen, jordgubbar

Trivs inte med

Bönor, ärter

Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?

Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!

App Store

Google Play

vitlok

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Allium sativum
Växtfamilj: Amaryllidaceae (amaryllisväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 280-320
Dagar sådd-utplantering: Plantering av lök
Dagar grotid: -
Procent grobarhet (ca): -
Lägsta grotemperatur (°C): Info saknas
Plantavstånd (cm): 15
Radavstånd (cm): 15
Sådjup (cm): 5
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 18
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Nej

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD