Sök
Stäng denna sökruta.

Samodling i trädgården

Att tillämpa samodling i köksträdgården är ett snillrikt sätt att göra trädgården ännu härligare. Samodling möjliggör nämligen både större skörd, vackrare odling och i många fall en mer lättskött trädgård.
samodling

Vad är samodling?

Samodling innebär att du blandar olika sorters grönsaker och blommor intill varandra i odlingen. Det gör odlingen vackrare och är bra av utrymmesskäl. Dessutom kan vissa blommor och kryddväxter skydda grönsaker mot skadedjur och insekter. När jorden är täckt innebär det också mindre behov av att rensa ogräs.

Fyra olika varianter av samodling

Ett sätt att samodla är att väva in blommor bland grönsakerna i odlingen eller blanda olika grönsaker på samma yta. Växterna samsas på odlingsytan och växer sida vid sida under säsongen. Exempel på denna typ av samodling är till exempel plantera tagetes bland dina morötter eller bondbönor bland potatisen.

Denna typ av samodling kan ske på flera olika vis, genom blandad samodling, radsamodling eller bandsamodling.

🌿Blandad samodling innebär att växterna odlas tillsammans utan något specifikt system. Fördelarna är att det kan vara väldigt vackert i trädgården men nackdelarna är att det kanske kan vara lite svårare att hålla ordning på och få positiva effekter av samodlingen och att säkra att det inte blir negativ konkurrens mellan växterna.

🌿I radsamodling odlas två eller flera olika växter tillsammans i samma odlingsbädd men i separata rader.

🌿Bandsamodling liknar radsamodling men i bandsamodling odlas växterna i flera rader i bredd så att man kan sköta växterna separat men ändå så nära varandra att man får ut de positiva effekterna av samodlingen.

Ett annat att samodla är att blanda växter med olika utvecklingstid. Växter med lång utvecklingstid tar inte så mycket plats i början. Korta kulturer kan då odlas mellan de långsamväxande växterna i början av säsongen. På samma sätt skördas vissa grönsaker relativt tidigt och ger plats för nya grönsaker.

🌿Denna typ av samodling kallas för reläsamodling.

Tips på växter som passar tillsammans

Samodling är ingen exakt vetenskap men det finns vissa beprövade kombinationer som fungerar extra bra

  • Bönor, sockermajs och sommarsquash passar utmärkt att odla tillsammans

  • Bondbönor passar utmärkt att odla mellan rader av potatis

  • Asiatisk bladkål, pak choi och rädisa kan odlas mellan kålplantorna innan de blir för stora.

  • Sallat kan planteras med purjolök, kronärtskocka och rotselleri

  • Samplantering av kål med timjan och dill hjälper mot kållarver

  • Tagetes är en sanerande gröda är som minskar skadliga nematoder i jorden. Det är främst morötter och lök som drabbas. Odla därför gärna tagetes tillsammans med dessa

  • Kryddtagetes kan också gärna samodlas med sallat, betor och mangold

  • Ärtorna och bönorna kan samodlas med krasse, squash och/eller spenat för att hålla jorden ska vara täckt

OBS – vissa växter bör inte samplanteras!

Vissa växter ska absolut inte samplanteras. Detta gäller till exempel tomat och potatis som lätt smittar varandra med potatisbladmögel eftersom de båda tillhör växtfamiljen Potatisväxter och kan få samma sjukdomar.

Funkar det?

Samodling är som sagt ingen exakt vetenskap men därmed inte sagt att det inte fungerar. I ett arbete från SLU från 2021 konstateras det att i en sammanställning av de vetenskapliga artiklar som undersökte skörd i odlingssystem med samodling visade 87% på ett högre total skörd på arean jämfört med monokulturodling och 21% visade en högre skörd av huvudgrödan i samodling jämfört med monokulturodling. Sjukdomar minskade i 85%, skadeinsekter minskade i 63% och näringsförsörjningen påverkades positivt i 73% av försöken som undersökte dessa effekter*.

I odlingen hemma i köksträdgården är ju de estetiska aspekterna och det minskade ogrästrycket minst lika viktiga effekter. 

* Källa: Knutson, N. (2021). Samodling med tio vanliga frilandsodlade grönsaker – effekter på skörd, sjukdomar, skadeinsekter, ogräs och växtnäringsförsörjning. SLU.

Medlemskap

För odlare

Lär dig om växternas behov och få verktyg för att bli mer produktiv och kreativ som odlare.

Växtbibliotek

Från sådd till skörd

Pålitliga och beprövade odlingsråd för över 100 ätbara grönsaker, blommor, kryddväxter och bär. Gratis.

Vi har gjort en app...

Vill du ha våra odlingsråd med dig i fickan? Kanske också stöd för odlingsplanering och en att-göra-lista för odlingen?

Ladda ner gratis här

App Store

Google Play Store

Vi har gjort en app...

För att du som odlar alltid ska ha våra odlingsråd nära till hands.

LADDA NER GRATIS HÄR