Varför stafettodla?
Genom att se till att du alltid har plantor i jorden på hela din odlingsyta och under hela säsongen säkrar du att du:
.. får maximalt med skörd
.. kan att odla fler grödor och sorter under säsongen
.. kan skörda färska grönsaker under större delen av säsongen
En extra bonus är också att ogrästrycket minskar när du inte har bar jord i köksträdgården.
Hur gör man när man stafettodlar?
Om man vill vara organiserad i sin odling och verkligen maxa sin skörd, kan det vara smart att dela in sina växter i olika grupper för att hålla koll på de växter som kommer skördas av och ge plats till en andra och kanske till och med tredje skörd på samma plats. Och att förbereda så att man är redo att så i eller plantera ut nytt efter skörden.
🌿 Grupp 1 – vårskörd:
Kan till exempel vara höstsådda grödor som skördas tidigt på säsongen eller tidigt sådda grödor som gror vid kalla temperaturer, växter snabbt och ger tidig skörd såsom sallat, rädisor, tidiga morötter, spenat eller ruccola.
Efter grupp 1 passar det fint att så eller plantera ut ytterligare en omgång av någon snabb gröda eller grödor som kan växa på platser resten av säsongen.
🌿 Grupp 2 – sommarskörd:
Skörd av tidiga grönsaker som till exempel betor, tidig potatis, sockerärtor, salladslök, kålrabbi, betor eller asiatiska kålblad.
Efter grupp 2 passar snabba grödor som inte går i stock under den ljusaste tiden på året allra bäst.
🌿 Grupp 3 – sensommarskörd:
Skörd grödor som till exempel ärtor och bönor, bondbönor, lök och morötter
Efter grupp 3 är det smart att välja växter som är snabba och tål lite kallare temperaturer.
Vilka växter passar bra att stafettodla när?
På Odla ätbart har vi grupperat växterna i Växtbiblioteket A-Ö, i kategorierna förkultur, huvudkultur, mellankultur, efterkultur och höstsådd. En gröda kan finnas med i flera grupper.
De olika grupperna ger en indikation om när det passar att så och hur lång tid en gröda tar på sig från sådd till skörd.
I juni och juli passar det till exempel perfekt att välja växter ur kategorin Mellankultur.
Med några klick på odlaatbart.se eller i Växter A-Ö i appen hittar du dessa växter. Öppna bara filterfunktionen ovanför växtbiblioteket scrolla ner till ‘Typ av kultur’ och välj ‘Mellankultur’.
Stafettodling och kategorierna i Växtbiblioteket
Förkultur: Vissa grödor utvecklas snabbt, gror vid kallare temperaturer och kan sås tidigt för att ge tidig skörd innan huvudkulturen sås eller planteras ut. Exempel på grödor som lämpar sig som förkultur är rädisa, sallat eller spenat. Dessa grödor är perfekta att så eller plantera för att ingå i grupp 1 – vårskörd.
Huvudkultur: Vissa grödor har en relativt lång kulturtid och behöver växa hela säsongen på samma plats. Dessa grödor kategoriserat som huvudkultur. Exemel på huvudkultur är purjolök eller kålrot.
Huvudkultur passar bra att plantera ut efter en tidig skörd av grupp 1 på våren.Mellankultur: Grödor som är riktigt snabba dvs. som tar kort tid mellan sådd och skörd, och som passar att så mellan andra kulturer och som inte går i blom mitt på sommaren klassas som mellankultur. Exempel på dessa är rödbeta, sockerärta eller salladslök.
Dessa grödor passar perfekt efter skörden av grupp 2 på sommaren – dvs nu 😊.Efterkultur: När huvudkulturen har skördats av finns det möjlighet att få ytterligare en skörd av en snabb gröda på hösten. Växter som passar att så på sensommaren tål lite kyla. Exempel på grödor som lämpar sig som efterkultur är rädisa, ruccola, spenat eller vintersallat.
Grödor i denna kategori passar fint att så eller plantera ut efter skörden av grupp 3 på sensommaren.Höstsådd: Vissa grödor kan sås sent på hösten för skörd efterföljande år. De vilar i jorden och gror först när värmen kommer på våren. Exempel på detta är vitlök eller palsternacka.
Men hur är det med stafettodling och växtföljd?
De grödor man använder i stafettodling är i de flesta fall så snabba att de inte skapar problem med växtplatsbundna sjukdomar. Det är växterna som är huvudkultur som man bör hålla ett öga på så att de inte växter för ofta på samma plats.
Så det är bra att köra på!
Vill du läsa mer om sådd och förodling på sommaren har vi samlat våra tips här.
Lycka till!