Beskrivning
Krusbär är tillsammans med hallon och vinbär ett av de klassiska trädgårdsbären. Den är lättodlad och det finns många olika sorter med olika färg och storlek på bär. Många sorter har taggar men det går att hitta sorter som är i stort sett taggfria.
Odlingskalender: Krusbär
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Flerårig växt, ingår normalt inte i växtföljden
Sådd och utplantering
För att odla krusbär: Krusbär är självfertila så det räcker med en planta för att få bär men skörden blir större om det finns fler plantor. De förökas genom avläggare, det vill säga att man böjer ner en gren mot marken så att det bildar rötter .
Odling och skötsel
Krusbär trivs i mullrik och fuktighetshållande jord i sol till halvskugga. Plantera helst ut vår eller tidig höst. Gödsla väl innan plantering men var därefter försiktig med alltför kväverik gödsel för att undvika mjöldagg. Använd gärna aska.
Vattna bärbuskarna tillräcklig på våren/försommaren för att få en bra knoppsättning till nästa år och för att få en bra tillväxt och fruktsättning. Täck därför gärna jorden runt plantorna med t.ex. halm eller gamla löv.
Beskärning: Man strävar efter luftiga buskar för att få stor skörd och minska risken för sjukdomar. Vid plantering behålls 4 skott som tas av till halva längden, resten av skotten tas bort vid roten. Beskär sedan vårvinter eller höst. Krusbär får bär på de grenar som är 2–4 år gamla. Bästa fruktveden är 2-3 år. Målet är att ha 10-12 grundskott med olika ålder (1-4 år). Ta varje år bort svagväxande, döda, sjuka och gamla grenar. Beskär så nära marken som möjligt. För att få en kompakt och fin buske kan du klippa ner årets nya skott på grenarna till cirka hälften. Vid behov av föryngring tas en tredjedel bort.
Skörd
En krusbärsbuske kan ge en skörd på riktigt många kilo. Bären mognar succesivt under sommaren, skörda när bären är lite mjuka.
Ätbara delar
Bären, bladen
Lagring och användning
Krusbär är goda att äta färska men de kan också frysas, saftas, syltas, användas i bakverk eller torkas. För att frysa in är det bästa att styckfrysa bären på en plåt. När de hårdnat kan de förvaras i plastpåsar.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Krusbär drabbas lätt av mjöldagg, välj därför helst sorter som är mjöldaggsresistenta. Om du har en gammal sort bör du vara försiktig med kvävegödsling, se till att busken är luftig och så kan du spraya med bikarbonatlösning i förbyggande syfte.
Exempel på skadedjur är Krusbärsstekelns larver som på kort tid kan äta det mesta av bladen. Åtgärd ta bort blad med hål i för att bli av med nykläckta larver.
Sorttips
Röda: ‘Marlet’, Gula: ‘Invicta’
Samodlingsväxter
Info saknas
Trivs inte med
Info saknas
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Bär |
Vetenskapligt namn: | Ribes nigrum (svarta), Ribes rubrum (röda och vita) |
Växtfamilj: | Grossulariaceae (ripsväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förökas vegetativt |
Dagar sådd-skörd: | - |
Dagar sådd-utplantering: | Plantering av planta/stickling. |
Dagar grotid: | - |
Procent grobarhet (ca): | - |
Lägsta grotemperatur (°C): | - |
Plantavstånd (cm): | 80 |
Radavstånd (cm): | 200 |
Sådjup (cm): | |
Höjd (cm): | 150 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 25 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Perenn |