Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Blåbärstry

Honungsbär, Haskap
Mogna bär av blåbärstry på gren

Beskrivning

Blåbärstry kan odlas både på friland och i kruka och är riktigt tåliga och lättodlade buskar som, förutom att vara dekorativa, bildar ätliga och nyttiga blå bär. Smaken hos blåbärstry varierar från sort till sort men gemensamt är en sötsyrlig smak som påminner om en blandning av hallon, svarta vinbär och blåbär. Smaken varierar från bär med mycket sötma och de med mer syra. De flesta sorter blir ca 1,5 meter höga men det finns också marktäckande sorter som blir ca 0,5 meter höga. Plantorna blir ofta breda så välj planterings- och radavstånd baserat på sort.
Blåbärstry är inte självpollinerande och måste korspollineras för att bären ska bli stora och goda. Det innebär att det är viktigt att man har minst två sorter, gärna tre, planterade i närheten av varandra.

Odlingskalender: Blåbärstry

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Flerårig växt, ingår normalt inte i växtföljden.

Sådd och utplantering

För att odla blåbärstry: Sticklingar är det lättaste och snabbaste sättet att få fler plantor. Ta toppsticklingar på sommaren från halvförvedade grenar som ännu inte burit frukt. Ta bort alla blad på sticklingen förutom det översta bladparet och sätt dem i en mindre kruka fylld med planteringsjord. Stick ner sticklingen så djupt som möjligt. Det går bra att sätta flera sticklingar i varje kruka (t ex en i varje hörn i en fyrkantig kruka). Vattna och ställ på en skuggig plats. Håll jorden lätt fuktig. Efter 4-8 veckor har sticklingarna fått rötter. När plantorna rotat sig, plantera om sticklingarna i egna krukor och låt dem växa till sig i halvskuggigt läge.
Blåbärstry kan också förökas med frö. Det enklaste är att så färska frön (frigjorda från fruktköttet) direkt i planteringsjord i kruka. Flera frön kan sås i varje kruka. Se till att det finns gott om utrymme runt varje frö. Låt krukan stå utomhus först i skugga tills att plantan kommit upp ordentligt och därefter i helvskugga. Håll jorden fuktig. Frön som inte är färska behöver köldbehandlas (stratifieras) i två månader för att gro.
Bäst är om plantorna (både från sticklingar och frö) får övervintra i krukan den första säsongen. I sådant fall, gräv gärna ner hela krukan i jorden (gärna i växthus) så att plantan övervintrar under gynnsamma förhållanden. Plantera sedan ut under tidig vår.

Odling och skötsel

Blåbärstry trivs i sol till lätt halskugga. Den klarar både ler- och sandjord men trivs bäst i fukthållande mullhaltig jord. Till skillnad från blåbär trivs blåbärstry i vanlig planteringsjord och behöver inte planteras i jord med lågt PH-värde.
Gödsla sparsamt på våren. Om busken gödslas för mycket blir den för tät.
Blåbärstry blommar tidigt i april, maj. Den klarar frost i blomningen relativt bra. Det sägs att blomknoppar och utslagna blommor klarar köldknäppar på -7°C. Humlorna är väldigt viktiga för pollineringen eftersom blåbärstry ofta blommar för fullt vid relativt låga temperaturer då bina ännu inte vaknat till liv.
Det behövs ingen beskärning de första fem åren och därefter kapas varje höst eller senvinter grenar som hänger nedåt samt de äldsta grenarna (3-4 st). Alla grenar kapas så nära basen som möjligt.

Skörd

Bären mognar tidigt på försommaren. De mognar successivt på plantan. Viktigt att tänkta på att man ska vänta med att plocka bären i en till två veckor efter att de börjat se mogna ut innan man plockar dem. Bären ska vara genommogna, blåa helt igenom för att få bästa smak.

Ätbara delar

Bären.

Lagring och användning

Bären från blåbärstry kan ätas om de är, frysas, saftas, syltas eller torkas. För att frysa in är det bästa att styckfrysa bären på en plåt. När de hårdnat kan de förvaras i plastpåsar.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Blåbärstry är en lättskött buske som oftast är problemfri. Ibland kan buskarna angripas av bladlöss. Man ser det på att bladen krullar sig. Bladlössen kan bekämpas med exempelvis såpvatten. Om plantan haft god tillgång på vatten och näring är de inte lika känsliga för bladlössangrepp.
Torkstress i kombination med riklig kvävegödsling kan ibland ge mjöldagg. Det gäller särskilt om plantorna står i växthus.

Sorttips

‘Aurora’, ‘Blue Banana’, ‘Borealis’, ‘Cinderella’, ‘Honeybee’, ‘Tundra’, ‘Anja’ (lägre sort 40-50 cm)

Samodlingsväxter

Info saknas

Trivs inte med

Info saknas

Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?

Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!

App Store

Google Play

Mogna bär av blåbärstry på gren

Faktaruta

Kategori: Bär
Vetenskapligt namn: Lonicera kamtschatica
Växtfamilj: Caprifoliaceae  (kaprifolväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förökas vegetativt
Dagar sådd-skörd: +365
Dagar sådd-utplantering: Planteras ut året efter sådd
Dagar grotid: 21-42
Procent grobarhet (ca): -
Lägsta grotemperatur (°C): 12
Plantavstånd (cm): 100
Radavstånd (cm): 150
Sådjup (cm): 0-0,5
Höjd (cm): 50-200
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 25
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Perenn

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD