Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Sommar – 7. Skydda mot skadedjur

Odlingen kan drabbas av både stora och mindre skadedjur. Här finns våra tips för hur du undviker dem och bekämpar dem på smarta sätt i samklang med naturen.
skydda mot skadedjur i odlingen

För att skydda odlingen mot skadedjur är det smart att tänka på både hur man minskar angreppen och bekämpar skadedjuren.

Så här skyddar du odlingen mot större skadedjur

För att skydda odlingen mot större skadedjur handlar det mycket om att bygga fysiska skydd eller att avskräcka skadedjuren.


Sniglar

Den finns många olika sniglar och inte alla ger sig på levande växter. Det är den spanska skogssnigeln, även kallad mördarsnigel, som är det största problemet – se bilden ovan.  Mördarsnigeln äter helst levande växter. Den är väldigt invasiv och lägger cirka 400 ägg. Färgen kan variera från nästan svart till orange och den är 7-15 cm. Äggen är vita runda och 3-5 mm.

Skydda:

  • Var rädd om naturliga fiender. Mördarsnigeln har naturliga fiender såsom skalbaggarna parklöpare och jordlöpare. De äter små sniglar och snigelägg. Pantersnigeln, även kallad leopardsnigel, äter små mördarsniglar och snigelägg. Pantersnigeln lever på döda växtdelar. Nedan ser du en pantersnigel bredvid en mördarsnigel.

  • Köp nematoder. Parasitära nematoder är mikroorganismer, små rundmaskar, som finns naturligt i trädgården och som också går att köpa (Nemaslug)
  • Klipp gräset – inget högt gräs nära odlingen
  • Lägg flis i gångarna mellan dina odlingsbäddar eller pallkragar 
  • Håll rent
  • Plocka bort sniglar och ägg. Lägg ut en bräda eller takpanna i odlingen och vittja. Det går också att gör fällor av olika slag, till exempel kan man gräva ner en skål och fylla med öl.
  • Gör ett skydd till odlingslådan så att sniglarna inte kan komma över kanten


Harar och rådjur

Harar och rådjur äter de flesta grönsaker och skadar ofta bärbuskar.

Skydda:

  • Täck din odling med fiberduk eller nät
  • Bygg staket. Att bygga ett staket runt odlingen (eller kanske runt hela tomten) är nästan det smidigaste. För att skydda mot rådjur behöver staketet vara minst 180 cm. Det finns viltnät som är i stort sett genomskinliga. För att skydda mot harar behöver stängslet vara nedgrävt minst 30 cm

Avskräcka:

  • Det finns många olika förslag: Blodmjöl, sprayen Tricogarden, urin, människohår, fårull. Problemet med de flesta är att effekten försvinner vid regn och att dessa avskräckande metoder verka fungera sämre i städer med totalt orädda rådjur


Sorkar

Sorken gräver gångar som underminerar odlingarna.

Skydda:

  • Sätt upp slagfällor. Det går att använda vanliga råttfällor eller sådana som är specialanpassade för sorkar

Avskräcka:

  • Produkter med vibrationer och ljud kan avskräcka sorkar
  • Det finns också produkter med doftämnen som kan hjälpa till att hålla sorkar, mullvadar, harar och kaniner borta


Fåglar

Fåglar vill gärna länsa bärbuskar och picka sönder jordgubbarna och äta upp större frön som gror.

Skydda:

  • Fiberduk eller viltnät


Så här skyddar du odlingen mot vanliga skadeinsekter

För att undvika skadeinsekter är det bästa man kan göra att satsapå biologisk mångfald och på att ha en riktigt bra jord med mycket liv. Det är organismerna i jorden som förvandlar döda djur och växter till jord och näring. När det finns tillräckligt med näring stärks växterna och blir mindre mottagliga för skadeinsekter. Läs mer om hur du bygger upp en frisk jord i avsnitt ‘Odla jorden‘.

Vissa skadeinsekter som övervintrar i jorden (kålgallmygga, kålfluga, lökfluga). Växla helst plats där du odlar en gröda så att det är minst 4 år innan du odla en den på samma plats. Detta gäller inte snabbväxande grödor som till exempel sallat och spenat. samodling skyddar mot vissa skadeinsekter. Läs mer i avsnitt ’Växtföljd och samodling’.

Ta gärna för vana att ta en kort sväng i din odling varje dag för att se hur växterna mår. Om någon av dina växter inte ser ut att må bra: titta först efter om växterna visar symptom på brist på vatten eller näring. Läs mer under avsnitt ’Hur mår växterna’. Växterna kan också ha drabbats av något sjukdom. Läs mer om de vanligaste sjukdomarna i avsnittet ’Skydda mot sjukdomar’.

Vanliga skadeinsekter:

Bladlöss gör att bladen gulnar och dör vid svåra angrepp.

Åtgärd:
Nyckelpigor och tvestjärtar är naturliga fiender. Du kan vattna med såpavatten

Kålfjärilslarver (finns även andra men kålfjärilen är värst)

Åtgärd:
Plocka bort larverna. Det finn ett medel för biologisk bekämpning : ’Turex LARVskydd’ som kan vattnas med när du ser de små vita kålfjärilarna

Jordloppor drabbar främst direktsådda kålväxter och är vanligast i början av sommaren. Bladen äts upp på småplantor

Åtgärd:
Håll jorden fuktig och täck med fiberväv

Knäpparlarver drabbar främst morot och potatis. Larverna gräver gångar i rotknölarna

Åtgärd:
Odla inte potatis eller morot förrän två år efter att det växt gräs på platsen. Rensa bort kvickrot

Nematoder. De flesta nematoder är bra och hjälper till vid nedbrytningen av biologiskt material men några angriper växternas rötter. Ett exempel är rotsårsnematoder på morot.

Åtgärd:
Samodling med tagetes


Mer hjälp i Växtbiblioteket

Information om risken för skadedjur och åtgärden för respektive växt hittar du på växtkortet i växtbiblioteket ’Växter A-Ö’.

ODLA ÄTBART APP

Odla i lugn och ro?

Smarta verktyg och odlingsråd som förenklar och tar dig steg för steg från sådd till skörd.

Växtbibliotek

Från sådd till skörd

Pålitliga och beprövade odlingsråd för över 100 ätbara grönsaker, blommor, kryddväxter och bär. Gratis.

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD