Höst – Lagra dina skördade grönsaker

Lagra skördade grönsaker - morötter

Under sensommar och höst går skörden in i ett nytt skede. De sena grödorna blir klara för skörd samtidigt som kallare temperaturer är i på ingång. En del grödor kan stå kvar länge i landet medan andra grödor förstörs av kallare temperaturer och frost. Skörden går inte längre ut på att skörda lite i taget utan om att skörda allt på en gång för att lagra.

Under sensommar och höst – lagra skördade grönsaker

Om du förvarar och lagrar skördade grönsaker och frukter på rätt sätt förlänger du hållbarheten och kan äta egenodlade grönsaker under stora delar av året. Generellt sett kan man säga att låg temperatur och hög relativ luftfuktighet ger goda lagringsförutsättningar för kål och rotfrukter.

  • Hög luftfuktighet gör att grödan behåller sin spänstighet men innebär också risk för mögeltillväxt.
  • Låg temperatur håller mögelsporerna i schack. De skördade växterna fortsätter att mogna även efter skörd, fram till att den ruttnar. En högre temperatur påskyndar även mognadsprocessen.

Grödor som kan stå kvar i landet långt in på hösten

En del grönsaker kan stå kvar länge i grönsakslandet utan att bli förstörda. Brysselkål, grönkål, palmkål, purpurkål, palsternacka, salladssenap och sena sorter av purjolök är exempel på sorter som kan skördas långt fram på hösten och vintern. Detta är egentligen den allra bästa lagringen där fukt och svalka håller grönsakerna färska. Läs mer om vilka grönsaker som tål och inte tål kyla i ’Höst – Grönsaker som tål minusgrader’

Kortare lagring i kylskåp

Det går bra att förvara rotfrukter i kylskåpet men det bör ses som en kortare lagring. Förvara i plastpåsar längst ner i kylskåpet.

Grönsaker som kan lagras en kortare tid i kylskåp:

  • Blomkål
  • Broccoli
  • Brysselkål
  • Färska örter
  • Gul och röd lök
  • Kål
  • Morot
  • Palsternacka
  • Rotselleri
  • Purjolök
  • Gurka
  • Zucchini
  • Sommarsquash
  • Rödbetor


Lagra rotfrukter utomhus

När du lagrar skörden utomhus drar du nytta av den naturliga luftfuktigheten som är bra för rotfrukternas hållbarhet.

  • Ett alternativ är att lagra i lådor av trä eller plast i halm. Lägg halm i botten och lägg rotfrukterna (olika sorter tillsammans går bra) i halmen och täck sedan helt med jord och halm. Gräv fram rotfrukterna efterhand som du behöver dem i köket.
  • Ett annat alternativ är att lagra rotfrukterna i stuka. En stuka är en som en liten jordkällare delvis ovan mark. Principen bygger på att man gräver ett grunt hål som fodras med halm, staplar rotsakerna, täcker dem med halm och därefter med jord. Det är viktigt att välja en vindskyddad plats för din stuka där jorden är väldränerad för att rotsakerna inte ska ruttna.
  • Bäst av allt för lagring av rotfrukter är om du har tillgång till jordkällare eller matkällare.


Lagring av pumpa och squash

  • Pumpa – skörda för lagring så sent som möjligt men före första frosten. Frost försämrar hållbarheten. Det bästa är om de kan få ligga i tio dagar i en temperatur på 25-30°C. En värmefläkt gör god nytta om man har en stor skörd. Förvara dem sedan på ett svalt (dock inte kallare än 12 grader) och torrt ställe med god luftcirkulation. De bör helst inte ligga emot varandra. Då håller pumporna i flera månader.
  • Vintersquash – Skörda så sent som möjligt på säsongen men innan frosten eftersom hållbarheten då blir försämrad. Ju mer mogna frukterna är desto bättre hållbarhet.. Lufttorkas i 25-30 grader i ca 10 dagar. Kan därefter förvaras inomhus hela vintern.


Lagring av vitkål och rödkål

Ta bort de stora utbredda bladen men spara de yttre bladen kring huvudet även om de ser fula ut. De skyddar under lagringen. Behandla alltid kålhuvud varsamt. Stötar gör kålhuvudet mer mottagligt för svampangrepp längre fram under lagringen och minskar hållbarheten betydligt. Förvara vitkålen luftigt och svalt (nära 0°C) och vid hög luftfuktighet.


Grönsaker att frysa och torka

Förväll och frys in bladgrönsaker, bönor och ärter. Bönor och ärtor kan också styckfrysas men tänk på att bönor innehåller ämnen som gör att de måste förvällas innan förtäring. Bladkål kan frysas in direkt. Repa av bladen från mittnerven och dela i mindre bitar. Lägg i fryspåse och ta bort så mycket luft som möjligt och frys in.

Bland annat kryddväxter, ärtor och bönor lämpar sig utmärkt för torkning.

Planera skörden redan före sådd

Det är härligt att få stora skördar och extra bra känns det om man tar vara på hela skörden. Det är smart att tänka igenom redan tidigt på våren när du kommer vara hemma och kan skörda dina grönsaker och så att du verkligen odlar det du gillar. I avsnitt ’Vår – Vad vill du odla’ finns råd och tips på hur du kan tänka för att få ut maximalt av din odling och skörd.


Mer hjälp i Växtbiblioteket

I ’Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om skörd, lagring och användning.


Planeringshjälp för Odla ätbarts medlemmar

Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att skörda dina valda växter för just din plats i Sverige.