Höst – Anlägga varmbänk, förbered på hösten
En varmbänk är en varm odlingsplats som du skapar genom att låta obrunnen gödsel alstra värme och värma upp odlingsplatsen samtidigt som den bryts ner.
En varmbänk är en varm odlingsplats som du skapar genom att låta obrunnen gödsel alstra värme och värma upp odlingsplatsen samtidigt som den bryts ner.
Hösten är en bra tid för att förbereda för nästa års odling och att anlägga nya bäddar. Med eller utan ram runt och med eller utan att gräva.
På hösten behöver man sällan vattna sina odlingar. Dagg nattetid, regn på dagtid och svalare temperaturer gör att växterna oftast får tillräckligt med vatten.
Det finns olika jordtyper i trädgården, bland annat lerjord, sandjord och mullrik jord. Hur du förbereder jorden för vintern beror på vilken typ av jord du har.
Det finns flera olika saker du kan göra för att förlänga odlingssäsongen – så en omgång till på hösten, välja köldtåliga växter, förodla på våren och skydda växterna från kyla och på så vis förlänga tillväxtperioden.
När frösta frosten kommer varierar mellan augusti och december beroende på var i landet man befinner sig. Precis när första frosten kommer, går inte att förutsäga säkert, men genom att ta reda på när första frost inträffat historiskt, kan man ringa in ungefär när det är troligt att det kommer ske.
När man tar frö är det bra att tänka på att ta fröna från de finaste, tidigaste plantorna och de mest välformade frukterna. På så sätt får man fram sorter som är bra anpassade till den jord och det klimat man har och får en förbättring för varje generation.
Även om hösten fortfarande är mild kan plötsliga frostnätter plötsligt dyka upp. De flesta av våra perenna växter klarar sig ganska bra, men till vissa av våra frostkänsliga grönsaker, kryddväxter och blommor behövs en hjälpande hand.
En del grönsaker kan stå kvar länge i grönsakslandet utan att bli förstörda och kan skördas från landet ända fram till jul eller längre. Andra grödor kan inte stå kvar lika länge men tål ändå några minusgrader utan att förstöras.
På hösten förbereder vi jord och trädgård för vintervilan. Ofta ser det lite extra skräpigt ut i trädgården och i odlingarna och kanske har du lite dåligt samvete för att du inte hinner höststäda. Då är det bra att tänka på att det egentligen är bättre både för den biologiska mångfalden och för många växter att inte städa så noga.
Höstsådd kan betyda flera olika saker – både att så på hösten för skörd på hösten och att så på hösten för skörd till våren.
Under sensommar och höst går skörden in i ett nytt skede. De sena grödorna blir klara för skörd samtidigt som kallare temperaturer är i på ingång. En del grödor kan stå kvar länge i landet medan andra grödor förstörs av kallare temperaturer och frost. Skörden går inte längre ut på att skörda lite i taget utan om att skörda allt på en gång för att lagra.
Under hösten fortsätter skörden av de färska grödorna allteftersom de står redo i trädgårdslandet. Nu är det dags att skörda rotfrukter, kål och andra växter för att lagra dem under hösten och vintern. Olika grödor tål olika mycket kyla (läs mer i ’Höst - Växter som tål minusgrader’). Här har vi samlat våra bästa praktiska tips om skörd på hösten.
Det är lätt och tacksamt att ta frön från egenodlade grönsaker och det finns många skäl till att göra det. Det är till exempel en kulturgärning - du hjälper till att bevara kultur- och standardsorter som annars riskerar att försvinna, det ger dig garanterat giftfria fröer, du kan njuta av att många grönsaker har dekorativ blomning och dessutom spar du pengar och det är roligt att kunna byta frön med andra.
Att odla på höjden är bra för att spara plats och det är också fint estetiskt att få lite höjd i trädgårdslandet. Vissa grönsaker behöver också växtstöd för att utvecklas på bästa sätt. Här har vi samlat några tips på hur du kan bygga växtstöd i din trädgård.
Vi vill ju alla ha frodiga friska plantor som ger en bra skörd men det är inte alltid det blir så. Växterna signalerar ganska tydligt vad som är felet - genom att vara observant kan man avhjälpa problem i ett tidigt skede.
För att undvika sjukdomar och skadeinsekter är det bästa man kan göra att ha en riktigt bra jord med mycket liv. När man pratar om biologisk mångfald menar man normalt liv ovan mark men det är också väldigt viktigt med livet i jorden.
Visste du att du får betydligt större skörd om du ger dina odlingar rätt mängd gödsel eller näring? Särskilt vissa växter kräver ett extra tillskott på näring under säsongen. Så här gör du när du övergödslar.
Gödselvatten används som ett tillägg till grundgödslingen. Det ger en extra dos av kväve, fosfor och kalium men höjer inte mullhalten i jorden. Här har vi samlat några olika recept på gödselvatten.
Vår och försommar är den bästa tiden att rensa bort ogräs. Det gäller att vara ute i god tid innan ogräset hinner bli stort och svårt att få upp och börjar blomma och fröa av sig.
Under försommar och sommar skördas många grönsaker för att ätas färska. Den allra första skörden är tidiga sorter av morötter, majrova, rädisa, salladslök. Här har vi samlat våra tips för skörd och lagring under sommaren.
Odlingen kan drabbas av både stora och mindre skadedjur. Här finns våra tips för hur du undviker dem och bekämpar dem på smarta sätt i samklang med naturen.
För att undvika växtsjukdomar är det bästa man kan göra att ha en riktigt bra jord med mycket liv. Det är organismerna i jorden som förvandlar döda djur och växter till jord och näring.
För att skörda härliga grönsaker under hela säsongen och inte låta jorden ligga bar efter skörd kan du passa på att så i nya fröer under sommaren som ger skörd under hösten. Antingen kan du så direkt eller förodla.
Det kan vara bra att tänka på att jorden i krukor och pallkragar torkar ut snabbare än jorden i trädgårdslandet. Hur bra jorden i din trädgård håller vattnet beror på om du har en lerjord eller en sandjord i trädgården. En lerjord behöver du inte vattna lika ofta som en sandjord.
Många grödor kan sås direkt på växtplatsen. Vissa grödor kan både förodlas och sås direkt men till exempel rotgrönsaker som rödbeta och morot bör direktsås. Under ’Växter A-Ö’ kan du sortera på vilka grödor som kan direktsås, förädlas och både ock.
Så snart frost och snö har försvunnit från marken kan du börja förbereda din odlingsbädd genom att kratta undan täckmaterial så att solens strålar kommer åt jorden och kan värma upp den.
Förodling innebär att man sår och driver upp plantor inomhus.
Syftet med jordförbättring är att förbättra växternas förutsättningar att växa och utvecklas på ett bra vis. Olika växter trivs med olika förutsättningar och i olika typer av jordar. I växtbiblioteket ’Växter A-Ö’ framgår vilka växter som trivs i vilken typ av jord.
Det finns massor av olika spännande sorter att köpa för de flesta grödorna i köksträdgården. Här har vi samlat våra bästa tips för att köpa frön och plantor.
När det går att plantera ut olika grödor anges ofta i förhållande till datum för sista frost.
Genomsnittligt datum för sista frost varierar mellan mitten av april och mitten av juni beroende på var i landet man befinner sig. Hos smhi.se finns information om vårens sista frost och karta med genomsnitt för hela Sverige.
På Odla ätbart förespråkar vi täckodling och så kallad ’No dig’ (ingen grävning). Det är en odlingsteknik som går ut på att man inte ska störa de naturliga processerna i jorden.
Här hittar du några tips på vad som kan vara bra att tänka på när du planerar din odling på våren.
Lagom med vatten är en av de viktigaste faktorerna för att växterna ska utvecklas och kunna ta upp näring.
Växtföljd och samordning är två verktyg du kan använda för att undvika platsbundna skadedjur och svampsjukdomar och få en frisk och vacker odling.
Sverige är ett avlångt land och risken för frostnätter skiljer sig mycket beroende på var du bor i landet och klimatet på just din odlingsplats. Nattfrost kan förekomma även i juni på vissa platser.
En varmbänk med hästgödsel som värmekälla gör att du kan börja så och odla riktigt tidigt på säsongen.
På vårvintern kliar det ofta i fingrarna för komma i gång med odlingen. För ettåriga grönsaker finns det i de allra flesta fall ingen anledning att så redan i januari. För tidigt sådda plantor blir lätt bleka och rangliga och mindre motståndskraftiga mot angrepp och sjukdomar.
Det finns sätt att odla många kryddor och grönsaker inomhus på vinter med hjälp av växtlampor.
En del grönsaker kan stå kvar länge i grönsakslandet utan att bli förstörda och kan skördas från landet ända fram till jul eller längre. Andra grödor kan inte stå kvar lika länge men tål ändå några minusgrader utan att förstöras.
Vintern kan vara en tid att vila från trädgården och att tänka på annat men det kan också finnas plats för trädgårdsdrömmar.
Vintersådd eller kallsådd som det också kallas, innebär att du sår när jorden är kall eller frusen. Du sår utomhus på friland eller i behållare när det är kallt och sådden tas aldrig in.