Höst – Första frost

När frösta frosten kommer varierar mellan augusti och december beroende på var i landet man befinner sig. Precis när första frosten kommer, går inte att förutsäga säkert, men genom att ta reda på när första frost inträffat historiskt, kan man ringa in ungefär när det är troligt att det kommer ske.

Fortsätt läsaHöst – Första frost

Höst – Höst i trädgården

På hösten förbereder vi jord och trädgård för vintervilan. Ofta ser det lite extra skräpigt ut i trädgården och i odlingarna och kanske har du lite dåligt samvete för att du inte hinner höststäda. Då är det bra att tänka på att det egentligen är bättre både för den biologiska mångfalden och för många växter att inte städa så noga.

Fortsätt läsaHöst – Höst i trädgården

Höst – Lagra dina skördade grönsaker

Under sensommar och höst går skörden in i ett nytt skede. De sena grödorna blir klara för skörd samtidigt som kallare temperaturer är i på ingång. En del grödor kan stå kvar länge i landet medan andra grödor förstörs av kallare temperaturer och frost. Skörden går inte längre ut på att skörda lite i taget utan om att skörda allt på en gång för att lagra.

Fortsätt läsaHöst – Lagra dina skördade grönsaker

Höst – Skörda för att lagra

Under hösten fortsätter skörden av de färska grödorna allteftersom de står redo i trädgårdslandet. Nu är det dags att skörda rotfrukter, kål och andra växter för att lagra dem under hösten och vintern. Olika grödor tål olika mycket kyla (läs mer i ’Höst - Växter som tål minusgrader’). Här har vi samlat våra bästa praktiska tips om skörd på hösten.

Fortsätt läsaHöst – Skörda för att lagra
Läs mer om artikeln Höst – Ta frö
cof

Höst – Ta frö

Det är lätt och tacksamt att ta frön från egenodlade grönsaker och det finns många skäl till att göra det. Det är till exempel en kulturgärning - du hjälper till att bevara kultur- och standardsorter som annars riskerar att försvinna, det ger dig garanterat giftfria fröer, du kan njuta av att många grönsaker har dekorativ blomning och dessutom spar du pengar och det är roligt att kunna byta frön med andra.

Fortsätt läsaHöst – Ta frö