Beskrivning
Anisisopen är en mycket dekorativ växt. Den är stadig och upprättväxande med ett buskliknande växtsätt. De aromatiska blommorna har olika nyanser av lila och blått och den koreanska anisisopen finns också som vit. Den räknas som en kortlivad perenn men självsår sig riktigt.
Odlingskalender: Anisisop
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Flerårig växt, ingår normalt inte i växtföljden
Sådd och utplantering
För att odla anisisop: Förodla tidigt på året och utplantera efter avhärdning när frostrisken är över. Så inomhus i såjord i kruka eller brätte. Sås grunt så tryck bara ner fröerna lite i jordytan. Omskolas i tuvor när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Toppa plantan ovanför nedersta bladparet när minst 2 bladpar vuxit upp för ett buskigare växtsätt. Extra växtbelysning kan behövas fram till slutet av mars. Kan även sås utomhus på hösten antingen direkt på växtplatsen eller i krukor.
Odling och skötsel
Anisisopen vill ha en solig, skyddad och väldränerad växtplats. Den är inte särskilt krävande men trivs bäst i inte alltför torr, näringsrik jord.
Skörd
Bladen plockas precis före blomningen på våren. Blommorna plockas till torkning eller för att ätas färska precis då de börjar att öppna sig. Plockar man blommorna tidigt på morgonen, precis när daggen torkat upp, har de mest arom.
För att skörda för torkning, skär av stammen ca 10 cm från jordytan och häng plantorna upp och ner i knippen på en mörk, välventilerad plats. Torkning i ett mörkt utrymme gör att färgerna bibehålls. När plantorna har torkat kan blad repas från stjälkarna och blommorna klippas av.
Blomhuvudena är fulla av frön. Fröna skördas genom att klippa av blomhuvudena när blommorna har blommat färdigt och huvudena fått en rosa nyans någon gång i slutet av september.
Ätbara delar
Blommor och blad.
Lagring och användning
Spara torkade blad och blommor i lufttäta burkar.
De små blommorna har en svag anissmak och kan användas i sallader, dressingar och i/på desserter. Torkade blad och blommor kan också användas som te.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.
Sorttips
‘Black Adder’, ‘Liquorice white’
Samodlingsväxter
Info saknas
Trivs inte med
Info saknas
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Ätbar blomma |
Vetenskapligt namn: | Agastache foeniculum, A. rugosa |
Växtfamilj: | Lamiaceae (kransblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 90-120 |
Dagar sådd-utplantering: | 60-90 |
Dagar grotid: | 10-30 |
Procent grobarhet (ca): | 75% |
Lägsta grotemperatur (°C): | Info saknas |
Plantavstånd (cm): | 30 |
Radavstånd (cm): | 30 |
Sådjup (cm): | 0,2 |
Höjd (cm): | 60-120 |
Tål halvskuggigt läge: | Nej |
Tål antal minusgrader (°C): | 15 |
Vattenbehov: | Litet |
Näringsbehov: | Litet |
Kommer igen efter skörd: | Perenn |