Beskrivning
Det finns ett stort antal olika arter och sorter, från småbladiga till de med blad stora som handflator. Det finns gröna och rödbladiga varianter och dessutom varianter med olika smak. Några exempel är: Anisbasilika, Citronbasilika, Dvärgbasilika, Genovese, Grekisk basilika, Helig basilika, Röd basilika, Salladsbasilika och Thailändsk basilika
Odlingskalender: Basilika
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Odlas normalt inte som del i växföljd.
Sådd och utplantering
För att odla basilika: Förodla inomhus tidigt på året. Så inomhus i såjord i kruka eller brätte. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor som du fyller med planteringsjord. Sätt en till fyra plantor i samma kruka för kraftigare planta. Det är bra med extrabelysning fram till slutet av mars. Toppas efter tre bladpar för att få en buskigare planta.
Tänk på att för odling i skyddat läge utomhus bör basilika förodlas och planteras ut ca 3 veckor senare än i växthus.
Så gärna i flera omgångar för god tillgång hela säsongen.
Odling och skötsel
Basilika trivs bäst i lätt och näringsrik jord och kan gärna odlas i kruka. Planteras ut i växthus eller på solig skyddad plats då nattemperaturen är minst 15 grader. Basilika behöver extra näring under hela växtperioden.
Skörd
Bladen är godast att användas färska. De används flitigt i italiensk matlagning och är en av de allra mest användabra kryddorna. Skörda blad kontinuerligt genom att nypa av stjälkarna ovanför ett bladpar. På så sätt blir plantan också buskigare. Bladen går också att torka men förlorar då en del av sin smak.
Ätbara delar
Blad och stjälkar.
Lagring och användning
Passar bäst att användas färsk men kan också läggas in i olja eller vinäger eller frysas som pesto. Bladen går också att torka men förlorar då en del av sin smak.
Basilika används flitigt i italiensk matlagning och är en av de allra mest användabra kryddorna.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Löss och sorgmyggor. Duscha med såpvatten vid behov. Nyckelpigor är väldigt effektiva mot bladlöss.
Sorttips
‘Genovese’, ‘Grekiskbasilika’, ‘Thailändsk basilika’
Samodlingsväxter
Tomat, chili, paprika, aubergine, gurka
Trivs inte med
Salvia
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Kryddväxt |
Vetenskapligt namn: | Ocimum basilicum, O. citriodorum, O. sanctum, O. minimum |
Växtfamilj: | Lamiaceae (kransblommiga) |
Växtplats: | Växthus/skyddat läge |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Förodling |
Dagar sådd-skörd: | 50-100 |
Dagar sådd-utplantering: | 28-35 |
Dagar grotid: | 6-12 |
Procent grobarhet (ca): | 65% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 18 |
Plantavstånd (cm): | 25 |
Radavstånd (cm): | 25 |
Sådjup (cm): | 0,2 |
Höjd (cm): | 25-70 |
Tål halvskuggigt läge: | Nej |
Tål antal minusgrader (°C): | 0 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Ja |