Beskrivning
Mynta är en aromatisk ört som används både i matlagning och annan smaksättning. Myntor hybridiserar flitigt med varandra, så rena fröer är svårt att få tag på. Eftersom det lär finnas över 600 typer av mynta är det chansartat att driva upp mynta från frö och hoppas på att få en speciell sort. Vill man vara säker på att man får en särkskild mynta måste man köpa en planta, ta en stickling eller en rotbit från en planta som man vet har de önskvärda egeskaperna vad gäller smak och doft.
Odlingskalender: Mynta
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Flerårig växt, ingår normalt inte i växtföljden.
Sådd och utplantering
För att odla mynta: Enklast är att föröka mynta med sticklingar. Om man trots allt vill fröså mynta förodlas den inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på året. Fröerna täcks med ett tunt lager perlit. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord. Ibland kan plantorna dra iväg och bli långa och rangliga. Då kan du plantera om dem en bit ner i djupare krukor så att rangligheten försvinner. Toppa plantan ovanför nedersta bladparet när minst två bladpar vuxit upp för ett buskigare växtsätt. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Den kan också sås utomhus i krukor eller på friland i maj till september.
Odling och skötsel
Mynta växer helst i en väldränerad, fuktig, kalkhaltig och näringsrik jord i halvskugga, men klarar sig också torrt och magert i full sol. De blir kring 40-50 cm höga och blommar med rosa-lila blommor. Deras starka doft förvillar många insekter och kan hjälpa åtråvärda grönsaker mot angrepp. Mynta fungerar även utmärkt för krukodling inomhus året runt.
Myntorna är fleråriga och förökar sig med rotutlöpare och de sprider sig mycket. För att undvika ohämmad spridning kan man plantera myntan i ett avgränsat område eller i en hink utan botten. Brokbladiga sorter är lite mindre spridningsbenägna men är mindre härdiga än grönbladiga myntor.
Skörd
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Blommor och blad.
Lagring och användning
Färska kan frysas in. Skölj av och låt torka. Hacka och frys in i återförslutningsbara påsar. Torkade myntablad förvaras i lufttät burk eller påse.
Te på myntablad är gott. De ätliga blommorna har en något mildare smak än bladen.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.
Sorttips
Arter: Ananasmynta, Gråmynta, Grönmynta, Pepparmynta, Hjärtmynta (Marockansk mynta), Ingefärsmynta, Äppelmynta, Krusmynta
Samodlingsväxter
Tomat, chili, kål, sallat, ärter
Trivs inte med
Persilja
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Kryddväxt |
Vetenskapligt namn: | Mentha (släkte) |
Växtfamilj: | Lamiaceae (kransblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 90-110 |
Dagar sådd-utplantering: | 42-56 |
Dagar grotid: | 10-20 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | Info saknas |
Plantavstånd (cm): | 25 |
Radavstånd (cm): | 25 |
Sådjup (cm): | 0,2 |
Höjd (cm): | 30-60 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 15 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Litet |
Kommer igen efter skörd: | Perenn |