Allåkerbär

allakerbar

Beskrivning

Allåkerbär är en korsning mellan åkerbär och alaskaåkerbär och är en svensk innovation från SLUs försöksstation i Öjebyn. Allåkerbär kan odlas i hela Sverige men ger bäst skörd i den norra delarna av landet. Den är en god marktäckare som blommar på försommaren med väldoftande, stora rosa blommor. Plantorna bli 20-30 cm höga plantor. På sensommaren mognar de mörkröda bären som smakar som en blandning av smultron och hallon. Allåkerbär är självsterila vilket innebär att man måste plantera minst två sorters allåkerbär tillsammans för att få pollinering och skörd.

Sådd och utplantering

För att odla allåkerbär: Allåkerbär förökas genom att underjordiska utlöpare från moderplantan avskiljs och planteras.

Skötsel

Plantorna trivs i mullrik, fuktighetshållande jord, gärna med ett lågt pH-värde. Plantera ut helst vår eller tidig höst. De trivs i sol till halvskugga men helst inte på en alltför blåsig plats. Grundgödsla innan plantering och året efter, men därefter relativt sparsamt för att stimulera plantan att ge frukt istället för stor bladmassa. Allåkerbär blommar på försommaren med väldoftande, stora rosa blommor. En dryg månad efter blomningen är bären mogna.
På hösten vissnar skotten ner men på våren växer nya skott upp från de underjordiska stammarna.

Skörd

Bären plockas när de är djupröda, glansiga och mjuka. Vänta med att skörda bären tills de är har mjuknat för att de ska vara riktigt goda.

Ätbara delar

Bären.

Lagring och användning

Bären är godast färska men håller någon vecka i kylskåp. För att frysa in är det bästa att styckfrysa bären på en plåt. När de hårdnat kan de förvaras i plastpåsar eller burkar.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Eftersom jordstammarna växer ytligt kan det bli ett bekymmer med ogräs. Det bästa är om man kan rensa bort allt rotogräs ordentligt på våren, rensa för hand för att inte skada jordstammarna, och sedan täcka med ett lager täckmaterial (flis, halm, ensilage, gräs eller löv). Växten sprider sig lätt så det kan vara bra ett ha ett avgränsat område för allåkerbär.
Allåkerbär kan drabbas av samma sjukdomar och skadedjur som hallon och björnbär, till exempel hallonänger. Odla därför inte precis intill hallon och björbär. Fåglar gillar också bären. Allåkerbär kan angripas av gråmögel. Det kan ske om vädret är fuktigt och man kvävegödslat för mycket.

Sorttips

’Linda’, ’Anna’, ’Beata’, ’Sofia’

Samodlingsväxter

Surjordsväxter

Trivs inte med

Info saknas

allakerbar

Odlingskalender: Allåkerbär

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Bär
Vetenskapligt namn:  Rubus arcticus x stellarcticus
Växtfamilj: Rosaceae (rosväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förökas vegetativt
Dagar sådd-skörd: -
Dagar sådd-utplantering: Plantering av planta/utlöpare.
Dagar grotid: -
Procent grobarhet (ca): -
Lägsta grotemperatur (°C): Info saknas
Plantavstånd (cm): 40
Radavstånd (cm): 80
Sådjup (cm):
Höjd (cm): 20-30
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 25
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Perenn

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: