Anisisop

Beskrivning

Anisisopen är en mycket dekorativ växt. Den är stadig och upprättväxande med ett buskliknande växtsätt. De aromatiska blommorna har olika nyanser av lila och blått och den koreanska anisisopen finns också som vit. Den räknas som en kortlivad perenn men självsår sig riktigt.

Sådd och utplantering

För att odla anisisop: Förodla tidigt på året och utplantera efter avhärdning när frostrisken är över. Så inomhus i såjord i kruka eller brätte. Sås grunt så tryck bara ner fröerna lite i jordytan. Omskolas i tuvor när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Toppa plantan ovanför nedersta bladparet när minst 2 bladpar vuxit upp för ett buskigare växtsätt. Extra växtbelysning kan behövas fram till slutet av mars. Kan även sås utomhus på hösten antingen direkt på växtplatsen eller i krukor.

Skötsel

Anisisopen vill ha en solig, skyddad och väldränerad växtplats. Den är inte särskilt krävande men trivs bäst i inte alltför torr, näringsrik jord.

Skörd

Bladen plockas precis före blomningen på våren. Blommorna plockas till torkning eller för att ätas färska precis då de börjar att öppna sig. Plockar man blommorna tidigt på morgonen, precis när daggen torkat upp, har de mest arom.
För att skörda för torkning, skär av stammen ca 10 cm från jordytan och häng plantorna upp och ner i knippen på en mörk, välventilerad plats. Torkning i ett mörkt utrymme gör att färgerna bibehålls. När plantorna har torkat kan blad repas från stjälkarna och blommorna klippas av.
Blomhuvudena är fulla av frön. Fröna skördas genom att klippa av blomhuvudena när blommorna har blommat färdigt och huvudena fått en rosa nyans någon gång i slutet av september.

Ätbara delar

Blommor och blad.

Lagring och användning

Spara torkade blad och blommor i lufttäta burkar.
De små blommorna har en svag anissmak och kan användas i sallader, dressingar och i/på desserter. Torkade blad och blommor kan också användas som te.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.

Sorttips

’Black Adder’, ’Liquorice white’

Samodlingsväxter

Info saknas

Trivs inte med

Info saknas

Odling av anisisop, närbild på lilablå blommor av anisisop med humla som samlar nektar
Kategori: Ätbar blomma
Vetenskapligt namn: Agastache foeniculum, A. rugosa
Växtfamilj: Lamiaceae (kransblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 90-120
Dagar sådd-utplantering: 60-90
Dagar grotid: 10-30
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): Info saknas
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 30
Sådjup (cm): 0,2
Höjd (cm): 60-120
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 15
Vattenbehov: Litet
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Perenn

Odlingskalender:

Anisisop

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Anisisopen är en mycket dekorativ växt. Den är stadig och upprättväxande med ett buskliknande växtsätt. De aromatiska blommorna har olika nyanser av lila och blått och den koreanska anisisopen finns också som vit. Den räknas som en kortlivad perenn men självsår sig riktigt.

För att odla anisisop: Förodla tidigt på året och utplantera efter avhärdning när frostrisken är över. Så inomhus i såjord i kruka eller brätte. Sås grunt så tryck bara ner fröerna lite i jordytan. Omskolas i tuvor när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Toppa plantan ovanför nedersta bladparet när minst 2 bladpar vuxit upp för ett buskigare växtsätt. Extra växtbelysning kan behövas fram till slutet av mars. Kan även sås utomhus på hösten antingen direkt på växtplatsen eller i krukor.

Anisisopen vill ha en solig, skyddad och väldränerad växtplats. Den är inte särskilt krävande men trivs bäst i inte alltför torr, näringsrik jord.

Bladen plockas precis före blomningen på våren. Blommorna plockas till torkning eller för att ätas färska precis då de börjar att öppna sig. Plockar man blommorna tidigt på morgonen, precis när daggen torkat upp, har de mest arom.
För att skörda för torkning, skär av stammen ca 10 cm från jordytan och häng plantorna upp och ner i knippen på en mörk, välventilerad plats. Torkning i ett mörkt utrymme gör att färgerna bibehålls. När plantorna har torkat kan blad repas från stjälkarna och blommorna klippas av.
Blomhuvudena är fulla av frön. Fröna skördas genom att klippa av blomhuvudena när blommorna har blommat färdigt och huvudena fått en rosa nyans någon gång i slutet av september.

Blommor och blad.

Spara torkade blad och blommor i lufttäta burkar.
De små blommorna har en svag anissmak och kan användas i sallader, dressingar och i/på desserter. Torkade blad och blommor kan också användas som te.

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.

’Black Adder’, ’Liquorice white’

Info saknas

Info saknas

Odling av anisisop, närbild på lilablå blommor av anisisop med humla som samlar nektar

Anisisop

Kategori: Ätbar blomma
Vetenskapligt namn: Agastache foeniculum, A. rugosa
Växtfamilj: Lamiaceae (kransblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 90-120
Dagar sådd-utplantering: 60-90
Dagar grotid: 10-30
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): Info saknas
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 30
Sådjup (cm): 0,2
Höjd (cm): 60-120
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 15
Vattenbehov: Litet
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Perenn

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: