Basilika

Beskrivning

Det finns ett stort antal olika arter och sorter, från småbladiga till de med blad stora som handflator. Det finns gröna och rödbladiga varianter och dessutom varianter med olika smak. Några exempel är: Anisbasilika, Citronbasilika, Dvärgbasilika, Genovese, Grekisk basilika, Helig basilika, Röd basilika, Salladsbasilika och Thailändsk basilika

Odling

För att odla basilika: Förodla inomhus tidigt på året. Så inomhus i såjord i kruka eller brätte. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor som du fyller med planteringsjord. Sätt en till fyra plantor i samma kruka för kraftigare planta. Det är bra med extrabelysning fram till slutet av mars. Toppas efter tre bladpar för att få en buskigare planta.

Skötsel

Basilika trivs bäst i lätt och näringsrik jord och kan gärna odlas i kruka. Planteras ut i växthus eller på solig skyddad plats då nattemperaturen är minst 15 grader. Basilika behöver extra näring under hela växtperioden.

Skörd och ätbara delar

Bladen är godast att användas färska. De används flitigt i italiensk matlagning och är en av de allra mest användvara kryddorna. Skörda blad kontinuerligt genom att nypa av stjälkarna ovanför ett bladpar. På så sätt blir plantan också buskigare. Bladen går också att torka men förlorar då en del av sin smak.

Lagring

Passar bäst att användas färsk men kan också läggas in i olja eller vinäger eller frysas som pesto.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Löss och sorgmyggor. Duscha med såpvatten vid behov. Nyckelpigor är väldigt effektiva mot bladlöss.

Sorttips

’Genovese’, ’Grekiskbasilika’, ’Thailändsk basilika’

Samplanteringsväxter

Tomat, chili, oregano, sparris

Trivs inte med

Salvia
Odling av basilika, terrakottakruka med odling av basilikaplantor i närbild
Kategori: Kryddväxt
Vetenskapligt namn: Ocimum basilicum, O. citriodorum, O. sanctum, O. minimum
Växtfamilj: Lamiaceae (kransblommiga)
Växtplats: Växthus/skyddat läge
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 50-100
Dagar sådd-utplantering: 28-35
Dagar grotid: 6-12
Procent grobarhet (ca): 65%
Lägsta grotemperatur (°C): 18
Plantavstånd (cm): 25
Radavstånd (cm): 25
Sådjup (cm): 0,2
Höjd (cm): 25-70
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

Odlingskalender:

Basilika

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Det finns ett stort antal olika arter och sorter, från småbladiga till de med blad stora som handflator. Det finns gröna och rödbladiga varianter och dessutom varianter med olika smak. Några exempel är: Anisbasilika, Citronbasilika, Dvärgbasilika, Genovese, Grekisk basilika, Helig basilika, Röd basilika, Salladsbasilika och Thailändsk basilika

Odling

För att odla basilika: Förodla inomhus tidigt på året. Så inomhus i såjord i kruka eller brätte. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor som du fyller med planteringsjord. Sätt en till fyra plantor i samma kruka för kraftigare planta. Det är bra med extrabelysning fram till slutet av mars. Toppas efter tre bladpar för att få en buskigare planta.

Skötsel

Basilika trivs bäst i lätt och näringsrik jord och kan gärna odlas i kruka. Planteras ut i växthus eller på solig skyddad plats då nattemperaturen är minst 15 grader. Basilika behöver extra näring under hela växtperioden.

Skörd och ätbara delar

Bladen är godast att användas färska. De används flitigt i italiensk matlagning och är en av de allra mest användvara kryddorna. Skörda blad kontinuerligt genom att nypa av stjälkarna ovanför ett bladpar. På så sätt blir plantan också buskigare. Bladen går också att torka men förlorar då en del av sin smak.

Lagring

Passar bäst att användas färsk men kan också läggas in i olja eller vinäger eller frysas som pesto.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Löss och sorgmyggor. Duscha med såpvatten vid behov. Nyckelpigor är väldigt effektiva mot bladlöss.

Sorttips

’Genovese’, ’Grekiskbasilika’, ’Thailändsk basilika’

Samplanteringsväxter

Tomat, chili, oregano, sparris

Trivs inte med

Salvia

Basilika

Odling av basilika, terrakottakruka med odling av basilikaplantor i närbild
Kategori: Kryddväxt
Vetenskapligt namn: Ocimum basilicum, O. citriodorum, O. sanctum, O. minimum
Växtfamilj: Lamiaceae (kransblommiga)
Växtplats: Växthus/skyddat läge
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 50-100
Dagar sådd-utplantering: 28-35
Dagar grotid: 6-12
Procent grobarhet (ca): 65%
Lägsta grotemperatur (°C): 18
Plantavstånd (cm): 25
Radavstånd (cm): 25
Sådjup (cm): 0,2
Höjd (cm): 25-70
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej