Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Blåbär

Trädgårdsblåbär, Amerikanskt blåbär, Hybridblåbär
blabar

Beskrivning

Det finns två slags trädgårdsblåbär: Amerikanska blåbär (Vaccinium Corymbosum) och Hybridblåbär (Vaccinium Angustifolium-Gruppen). Båda typerna har buskar som blommar vackert med ljusråsa eller gräddvita klockor. Bärens som är större än hos vilda blåbär har mildare och sötare smak. Skalet är blått eller mörkblått med ljust fruktkött. De får en vacker, röd höstfärg och är därför vackra som inramning till köksträdgården. Olika sorter kan ha olika härdighet, mognadstid och smak.
De amerikanska blåbären blir höga, 1.5-2 m med upprätt växtsätt. Bären har tjockt skal och söt smak.
Hybridblåbär har ett mer utbrett växtsätt och blir 0.5-1 m höga. De har sitt ursprung i Kanada och Sverige och är härdigare än sina amerikanska släktingar. Smaken på hybridblåbär är sötsyrlig och mer lik våra vilda blåbär.

Odlingskalender: Blåbär

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Flerårig växt, ingår normalt inte i växtföljden.

Sådd och utplantering

För att odla blåbär: Det vanligaste är att köpa plantor på plantskolan men blåbär kan även förökas genom sticklingar eller drivas upp från frö.
Sticklingar tas helst på våren från nya späda skott. Klipp av späda nya skott på 5 cm. Lämna ett bladpar och sätt ner i rotningskub. Placera på fönsterbärdan eller under ljus. Jorden måste hållas fuktig för att sticklingen ska rota sig. När sticklingen blivit stor nog – plantera om i planteringsjord med lågt pH i kruka och ställ på solig varm plats. Håll jorden fuktig.
För att odla blåbär från frö: För att gro måste fröerna köldbehandlas. Lägg fröerna på en fuktig pappershanduk i frysen i 90 dagar. Detta bryter fröets viloperiod så att det är redo att gro. Så tidigt på våren ytligt (0-0,5 cm) i såjord. Håll sådden fuktig. Fröerna har lång grotid, det kan ta mellan 6 till 8 veckor eller längre tills fröerna gror. När de kommer upp ur jorden ser de ut som gräs med ett litet blad på toppen. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Plantera i kruka i planteringsjord med lågt pH-värde och ställ på en solig varm plats. Det är viktigt att jorden är fuktig.
Gödsla plantan efter några veckor i planteringsjorden. För att få en buskigare planta kan den toppas. Under första året växer plantan långsamt. Eventuellt kan den planteras ut på hösten men vänta gärna till nästa säsong. I sådant fall, gräv gärna ner hela krukan i jorden (gärna i växthus) så att plantan övervintrar under gynnsamma förhållanden.

Odling och skötsel

Trädgårdsblåbär trivs på soliga platser och planterade i mullhaltig jord med lågt PH-värde. Lerjord fungerar dåligt. Man kan plantera blåbär i skuggiga eller halvskuggiga lägen men då ger de betydligt mindre skörd. Trädgårdsblåbär är självfertila men ger större skörd om flera sorter planteras tillsammans. Vissa sorter blir höga så tänk på det vid sortvalet. Välj därmed också planteringsavstånd baserat på sort. Plantera i blåbärs- eller rhododendronjord och plantera inte buskarna djupare än de stått i krukan. Täck efter plantering jorden med material som sänker pH-värdet i jorden som löv från ek, flis från barrträd, barr och halvförmultnat växtmaterial från barrskog.
Buskarna tål inte uttorkning så vattna ordentligt under varma somrar. Gödsla på våren med t ex hönsgödsel eller blodmjöl. Fyll vart femte år på med surjord under täckmaterialet.
Trädgårdsblåbär blommar i maj och man bör täcka buskarna om det finns risk för frost under blomningen.
Eftersom trädgårdsblåbär precis som andra bärbuskar ger bäst skörd på grenar som är 2-4 år gamla, bör man beskära och ta bort grenar som är gamla och grova på senvintern. Detta stimulerar nya att växa fram och dessa ger efter något år bättre skörd. Förutom bären har buskarna även en fin höstfärg.
Ha tålamod de första åren. Buskarna ger skörd från början men det är det först från tio års ålder som busken ger riktigt stora skördar.

Skörd

Trädgårdsblåbär mognar successivt vilket gör att skörden kan pågå under längre tid. Olika sorter blir mognar vid olika tider.

Ätbara delar

Bären.

Vill du ha sorttips, råd om samodling och lösningen på vanliga problem?

Ladda ner Odla ätbart app för att låsa upp alla odlingsråd. Det är gratis.

App Store

Google Play

Är du redan betalande medlem är det bara att logga in.

blabar

Faktaruta

Kategori: Bär
Vetenskapligt namn: Vaccinium Corymbosum eller V. Angustifolium-Gruppen
Växtfamilj: Ericaceae (ljungväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förökas vegetativt
Dagar sådd-skörd: +365
Dagar sådd-utplantering: Planteras ut året efter sådd
Dagar grotid: 42-56
Procent grobarhet (ca): -
Lägsta grotemperatur (°C): 15
Plantavstånd (cm): 80
Radavstånd (cm): 100
Sådjup (cm): 0-0,5
Höjd (cm): 60-180
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 25
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Perenn
210903 App store logo ppt white 512 x 512

Vill du odla smartare och enklare?

På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.

Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.

LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR

Vi har gjort en app...

För att du alltid ska kunna ha våra odlingsråd med dig i fickan!

LADDA NER GRATIS HÄR

iPhone
Android

Vi har gjort en app...

För att du alltid ska kunna ha våra odlingsråd med dig i fickan!

LADDA NER GRATIS HÄR