Odling av blåklint, närbild på lilablå blåklintsblomma

Beskrivning

Blåklint är en ettårig sommarblomma som förutom i blått även blommar i rött, rosa, vitt och lila. Den växer vilt i hela Sverige och den är vanlig både i åkermark och i vägrenar. Blåklint är väldigt populär bland pollinatörer, och är särskilt humlornas favorit. Blåklint är även utmärkt som snittblomma.

Sådd och utplantering

För att odla blåklint: Enklast är att så direkt på växtplatsen på våren och/eller på hösten för extra tidig blomning. Så med ca 2 cm mellanrum. Håll jorden fuktig tills att fröna har grott. Vid höstsådd blommar blåklinten oftast redan till midsommar. Den självsår sig även gärna. Mer förädlade sorter kan också förkultiveras i såjord inomhus ca 7 veckor före utplantering. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Sätt 3-5 plantor i varje kruka. Utplanteras när frostrisken är över.
Blåklint trivs bäst i näringsrik, väldränerad jord men är anspråkslös och blommar fint även på mer näringsfattiga jordar. Den trivs bäst i soligt läge men tål halvskugga och även viss torka. Täck gärna med lite gräsklipp under sommaren för lite extra näring men den kan få svårt att konkurrera med andra växter i alltför näringsrik jord. Om blommorna klipps av för buketter grenar sig plantan och ger rikligare och längre blomning.

Skötsel

Den har ett mycket högt vatten- och näringsbehov och är känslig för brist på mikronäringsämnena bor och molybden. Brist på bor kan yttra sig som håligheter i stocken eller brunfärgade huvuden. Molybdenbrist kan orsaka utebliven huvudbildning. Så länge plantan får rikligt med vatten och näring (i form av kompost, naturgödsel och/eller gröngödsel) brukar det inte vara något problem med mikroämnesbrist.

Skörd

Blommor som skördas tidigt på morgonen, precis när daggen torkat upp har de mest arom. Kronblad eller blomhuvuden kan skördas direkt från blomman under blomningstiden i juni-september och torkas på ett nät på en mörk plats.
För att torka hela stjälkar med blåklint. Skär av stammen ca 10 cm från jordytan och häng plantorna upp och ner i knippen på en mörk, välventilerad plats. Torkning i ett mörkt utrymme gör så att färgen bibehålls. När plantorna har torkat kan kronbladen plockas bort.
Blåklint är en utmärkt snittblomma.

Ätbara delar

Kronblad från blomman.

Lagring och användning

Kronbladen knipsas av och ätes färska eller torkas och förvaras därefter torrt. Kronbladen smakar inte särskilt mycket men är mycket dekorativa i sallader, drinkar och bakverk.
Blåklint är en utmärkt snittblomma.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.

Sorttips

’Gammaldags blåklint’, Blue boy’ (blå dubbel), ’Black boy’ (rödsvart sort), ’Mauve Boy’ (lila sort). Undvik fyllda sorter som inte är lika bra för pollinerare.

Samodlingsväxter

Kronärtskocka, ringblomma, solros och tagetes men också bland grönsaker, särskilt dill, purjolök och lök.

Trivs inte med

Info saknas

Odling av blåklint, närbild på lilablå blåklintsblomma

Odlingskalender: Blåklint

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Ätbar blomma
Vetenskapligt namn: Centaurea cyanus
Växtfamilj: Asteraceae (korgblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 70-80
Dagar sådd-utplantering: 50-60
Dagar grotid: 5-15
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): Info saknas
Plantavstånd (cm): 20
Radavstånd (cm): 20
Sådjup (cm): 0,5
Höjd (cm): 50-90
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Litet
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: