Odling av blomkål, blomkålshuvud i mitten av gröna blomkålsblad som växer på friland

Beskrivning

Blomkål är en av våra mest omtyckta kålsorter men den kan vara klurig att odla. Blomkålshuvuden är vanligtvis vita men det finns också färgade varianter.

Sådd och utplantering

För att odla blomkål: Förodla inomhus för utplantering när risken för frost är över. Så inomhus i såjord i kruka eller brätte. Fröna gror bäst vid c:a 20 grader och vill sen stå svalt (inte kallare än 15 grader) och luftigt för att inte bli gängliga. Så gärna plantor vid olika tidpunkter för att ha tillgång till färsk blomkål under längre tid. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Blomkål kan omskolas en eller två gånger, varje gång i en lite större plugg/kruka med planteringsjord. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Plantera ut plantorna efter avhärdning alldeles i början av sommaren, när risken för nattfrost har minskat. Rotsystemet är känsligt så var försiktig vid utplantering.

Skötsel

För mycket sol kan få blomkålshuvudena att blekna, så se till att de är täckta av blad och odla gärna i halvskugga. Trivs bäst på lucker näringsrik och vattenhållande jord med mull och lerinslag. Den behöver ett djupt och rikt förgrenat rotsystem som kan vara svårt att utveckla i tung lerjord. Alltför lätta jordar är istället inte tillräckligt vattenhållande.

Skörd

Huvudena skördas innan de börjar spricka upp eller bli ludna. Skörda blomkålen genom att skära av plantan med kniv vid jordytan eller en liten bit upp där stammen är lite mjukare. I samband med skörd skärs de gröna täckbladen av en bit ovanför blomkålshuvudet.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Kålhuvuden och täckblad runt huvudet.

Lagring och användning

Hållbarhet ca 2 veckor i plast i kylskåp men ätes helst färsk. Kan också mjölksyras eller frysas in efter förvällning.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kålflugans och kålfjärilens larver som äter på blad och rötter är ett stort problem för kålväxter. Vid torka tidigt på säsongen kan det också vara problem med jordloppor som gnager på plantorna. Motskadegörare hjälper det att vattna regelbundet och att försöka stärka växten genom duschning med nässelvatten och algextrakt så att den klarar att stå emot angrepp bättre.
Samodling med doftande kryddor, lök, selleri, bondbönor, ringblommor och tagetes hjälper också mot angrepp. Mot fjärilslarver finns ett bakteriepreparat, Bacillus thuringiensis, som kan användas i södra Sverige. Man kan också leta reda på äggansamlingar under bladen och klämma sönder äggen. Täckning med fiberduk är ett alternativ för att skydda mot skadeinsekter och det fungerar ofta bra. En nackdel med fiberduk är dock att man då stänger ute skadedjurens naturliga fiender och att skadedjuren stängs in i stället för ut om det finns övervintrande insektsägg i jorden.
Det är viktigt att byta växtplats år från år för att minska skadedjurens effekter på odlingen. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.

Sorttips

’Snowball’

Samodlingsväxter

Doftande kryddor, lök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Odling av blomkål, blomkålshuvud i mitten av gröna blomkålsblad som växer på friland

Odlingskalender: Blomkål

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica oleracea var. botrytis
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 110-140
Dagar sådd-utplantering: 28-42
Dagar grotid: 5-10
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 45
Radavstånd (cm): 45
Sådjup (cm): 0,5
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 4
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Stort
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: