Odling av bondböna, bondbönsplantor med bondbönor som växer ut från stjälken

Beskrivning

Bondbönor har ett smalt buskigt växtsätt och är vanligtvis runt en meter höga men det finns också låga sorter. De stora bönskidorna växer direkt ut från stjälken. Bondbönan odlades mycket förr och är mycket odlingsvärd. Den har vit-svarta eller röda blommor.

Sådd och utplantering

För att odla bondbönor: Direktså i rad. Bondbönan tål kallare temperaturer än andra bönor och kan sås tidigt på våren, så snart jorden reder sig. Bönorna gror vid jordtemperatur 4-5 °C. Ett bra tips är att odla bondbönor mellan potatisraderna.

Odling och skötsel

Bondbönor är mycket lättodlade och växer bra på de flesta jordar även om de föredrar en något lerigare jord. När de kommit upp en bit kupas de för att stå stadigt. Plantorna behöver inte bindas upp.

Skörd

Bönorna skördas färska när skidorna är välfyllda och man känner att bönorna har blivit stor intui skidan. Om man känner på skidan ska den inte vara svampig (då är bönorna inte klara) utan bönan ska ta emot. Klipp eller bryt av baljorna.
Färska plockas och spritas bönorna allteftersom de mognar på plantan men man kan också låta bönorna sitta kvar och torka. Då skördas bönorna när höljet svartnat och torkat.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Både böna och hölje (små bönor), böna utan hölje (större bönor) samt späda bönskidor och späda blad.
Det är oftast i första hand bönorna som äts.Varje böna har ett hölje. Om bönorna skördas innan de blivit alltför stora kan man äta hela bönan och dess hölje. När bönorna vuxit till sig för mycket blir det godare att avlägsna höljet innan de tillagas. Unga baljor där fröna ännu inte utvecklats kan ätas hela. De späda bladen har en nötaktig smak och kan användas på samma sätt som spenat både råa och tillagade. Även de färska bondbönskidorna går också bra att äta efter att bönorna skördats. Ett tips är att använda dem som ett alternativ till avokado i guacamole.

Lagring och användning

Bönor som lämnas att torka på plantan kan lagras flera månader i rumstemperatur. Färska bönor kan förvällas och frysas in.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Topparna kan angripas av bladlöss. Duscha med såpvatten vid behov alternativt nyp av toppen när plantan fått tillräckligt med baljor. Luftig sådd tillsammans med potatis, bovete eller kyndel hjälper också.

Sorttips

’Karmazyn’, ’Crimson Flowered’, ’Express’, ’Hangdown’

Samodlingsväxter

Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, kyndel, rädisa, rättika, sallat, dill, krasse

Trivs inte med

Lök, fänkål

Odling av bondböna, bondbönsplantor med bondbönor som växer ut från stjälken

Odlingskalender: Bondböna

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Vicia faba
Växtfamilj: Fabaceae (ärtväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 70-100
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 8-14
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 10
Radavstånd (cm): 50
Sådjup (cm): 5
Höjd (cm): 60-100
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 9
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande
Kommer igen efter skörd: Nej

Vill du alltid ha våra odlingsråd nära till hands?
Ladda ner vår app gratis här: