Bondböna

Beskrivning

Bondbönor har ett smalt buskigt växtsätt och är vanligtvis runt en meter höga men det finns också låga sorter. De stora bönskidorna växer direkt ut från stjälken. Bondbönan odlades mycket förr och är mycket odlingsvärd. Den har vit-svarta eller röda blommor.

Odling

För att odla bondbönor: Direktså i rad. Bondbönan tål kallare temperaturer än andra bönor och kan sås tidigt på våren, så snart jorden reder sig. Bönorna gror vid jordtemperatur 4-5 °C. Ett bra tips är att odla bondbönor mellan potatisraderna.

Skötsel

Bondbönor är mycket lättodlade och växer bra på de flesta jordar även om de föredrar en något lerigare jord. När de kommit upp en bit kupas de för att stå stadigt. Plantorna behöver inte bindas upp.

Skörd och ätbara delar

Det är oftast i första hand bönorna som äts. Baljorna kan plockas och spritas allteftersom de mognar men bönorna kan också skördas efter att höljet torkat. Varje böna har ett hölje. Om bönorna skördas innan de blivit alltför stora kan man äta hela bönan och dess hölje. När bönorna vuxit till sig för mycket blir det godare att avlägsna höljet innan de tillagas. De färska bondbönskidorna går också bra att äta efter att bönorna skördats. Ett tips är att använda dem som ett alternativ till avokado i guacamole. Unga baljor där fröna ännu inte utvecklats kan ätas hela. De späda bladen har en nötaktig smak och kan användas på samma sätt som spenat både råa och tillagade.

Lagring

Bönor som lämnas att torka på plantan kan lagras flera månader i rumstemperatur. Färska bönor kan förvällas och frysas in.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Topparna kan angripas av bladlöss. Duscha med såpvatten vid behov alternativt nyp av toppen när plantan fått tillräckligt med baljor. Luftig sådd tillsammans med potatis, bovete eller kyndel hjälper också.

Sorttips

’Karmazyn’, ’Crimson Flowered’, ’Express’, ’Hangdown’

Samplanteringsväxter

Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, kyndel, rädisa, rättika, sallat, dill, krasse

Trivs inte med

Lök, fänkål
Odling av bondböna, bondbönsplantor med bondbönor som växer ut från stjälken
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Vicia faba
Växtfamilj: Fabaceae (ärtväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 70-100
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 8-14
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 10
Radavstånd (cm): 50
Sådjup (cm): 5
Höjd (cm): 60-100
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 9
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande
Kommer igen efter skörd: Nej

Odlingskalender:

Bondböna

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Bondbönor har ett smalt buskigt växtsätt och är vanligtvis runt en meter höga men det finns också låga sorter. De stora bönskidorna växer direkt ut från stjälken. Bondbönan odlades mycket förr och är mycket odlingsvärd. Den har vit-svarta eller röda blommor.

Odling

För att odla bondbönor: Direktså i rad. Bondbönan tål kallare temperaturer än andra bönor och kan sås tidigt på våren, så snart jorden reder sig. Bönorna gror vid jordtemperatur 4-5 °C. Ett bra tips är att odla bondbönor mellan potatisraderna.

Skötsel

Bondbönor är mycket lättodlade och växer bra på de flesta jordar även om de föredrar en något lerigare jord. När de kommit upp en bit kupas de för att stå stadigt. Plantorna behöver inte bindas upp.

Skörd och ätbara delar

Det är oftast i första hand bönorna som äts. Baljorna kan plockas och spritas allteftersom de mognar men bönorna kan också skördas efter att höljet torkat. Varje böna har ett hölje. Om bönorna skördas innan de blivit alltför stora kan man äta hela bönan och dess hölje. När bönorna vuxit till sig för mycket blir det godare att avlägsna höljet innan de tillagas. De färska bondbönskidorna går också bra att äta efter att bönorna skördats. Ett tips är att använda dem som ett alternativ till avokado i guacamole. Unga baljor där fröna ännu inte utvecklats kan ätas hela. De späda bladen har en nötaktig smak och kan användas på samma sätt som spenat både råa och tillagade.

Lagring

Bönor som lämnas att torka på plantan kan lagras flera månader i rumstemperatur. Färska bönor kan förvällas och frysas in.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Topparna kan angripas av bladlöss. Duscha med såpvatten vid behov alternativt nyp av toppen när plantan fått tillräckligt med baljor. Luftig sådd tillsammans med potatis, bovete eller kyndel hjälper också.

Sorttips

’Karmazyn’, ’Crimson Flowered’, ’Express’, ’Hangdown’

Samplanteringsväxter

Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, kyndel, rädisa, rättika, sallat, dill, krasse

Trivs inte med

Lök, fänkål

Bondböna

Odling av bondböna, bondbönsplantor med bondbönor som växer ut från stjälken
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Vicia faba
Växtfamilj: Fabaceae (ärtväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 70-100
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 8-14
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 10
Radavstånd (cm): 50
Sådjup (cm): 5
Höjd (cm): 60-100
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 9
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande
Kommer igen efter skörd: Nej