Broccoli

Sparriskål
Odling av broccoli, skördeklart broccolihuvud på planta

Beskrivning

Broccolin har oftast gröna huvuden men det finns även några sorter med andra färger. Broccolitypen sparriskål ger många lösa och mindre blomskott. För F1 hybrider får man ett stort tätt mitthuvud medan standardsorter ger fler och större sidoskott.

Sådd och utplantering

För att odla broccoli: Så inomhus i såjord i kruka eller brätte. Fröna gror bäst vid ca 20 grader och vill sen stå svalt (inte kallare än 15 grader) och luftigt för att inte bli gängliga. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Broccoli kan omskolas en eller två gånger, varje gång i en lite större plugg/kruka med planteringsjord. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Plantera ut plantorna efter avhärdning alldeles i början av sommaren, risken för nattfrost behöver inte vara över. Broccoli kan även direktsås när jordtemperaturen är minst +5°C, men förodling rekommenderas.

Skötsel

Broccoli är lättodlad och har inte lika höga krav som blomkål. Den trivs bäst på lucker, näringsrik och vattenhållande jord. På grund av att den har ett grunt rotsystem får den inte utsättas för torka. I motsats till andra kålväxter kan broccoli även odlas på lättare jordar, i detta fall behöver jord kupas runt stammen så att den står stadigt.
Den är känslig för brist på mikronäringsämnena bor och molybden. Brist på bor kan yttra sig som håligheter i stängeln. Molybdenbrist kan orsaka utebliven huvudbildning. Så länge plantan får rikligt med vatten och näring (i form av kompost, naturgödsel och/eller gröngödsel) brukar det inte vara något problem med mikroämnesbrist. 

Skörd

Skär av huvudena med en bra bit stjälk när blomknopparna är fullt utvecklade men inte gått i blom, sitter tätt ihop och ännu inte har öppnat sig. Efter skörd av huvudet i toppen kan sidoskott skördas efter hand långt in på hösten. Förutom huvudet kan även stjälken ätas.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Huvud, bladen runt huvudet, stjälk.

Lagring och användning

Hållbarhet ca 2 veckor i plast i kylskåp men äts helst färsk. Kan också frysas in efter förvällning.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kålflugans och kålfjärilens larver som äter på blad och rötter är ett stort problem för kålväxter. Vid torka tidigt på säsongen kan det också vara problem med jordloppor som gnager på plantorna. Motskadegörare hjälper det att vattna regelbundet och att försöka stärka växten genom duschning med nässelvatten och algextrakt så att den klarar att stå emot angrepp bättre.
Samodling med doftande kryddor, lök, selleri, bondbönor, ringblommor och tagetes hjälper också mot angrepp. Mot fjärilslarver finns ett bakteriepreparat, Bacillus thuringiensis, som kan användas i södra Sverige. Man kan också leta reda på äggansamlingar under bladen och klämma sönder äggen. Täckning med fiberduk är ett alternativ för att skydda mot skadeinsekter och det fungerar ofta bra. En nackdel med fiberduk är dock att man då stänger ute skadedjurens naturliga fiender och att skadedjuren stängs in i stället för ut om det finns övervintrande insektsägg i jorden.
Det är viktigt att byta växtplats år från år för att minska skadedjurens effekter på odlingen. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.

Sorttips

’Calabrese’, ’Bordeaux’

Samodlingsväxter

Doftande kryddor, lök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Odling av broccoli, skördeklart broccolihuvud på planta

Odlingskalender: Broccoli

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica oleracea var. italica
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 80-120
Dagar sådd-utplantering: 28-42
Dagar grotid: 5-10
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 45
Radavstånd (cm): 45
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): 75
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 4
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Stort
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: