Beskrivning
Broccolirybs är en snabbväxande italiensk kålsort där de unga skotten och huvudena används. Det finns sorter med olika höjd.
Odlingskalender: Broccolirybs
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Snabb kultur, kan sås eller planteras var som helst i odlingen.
Sådd och utplantering
För att odla broccolirybs: Broccolirybs kan sås direkt på friland under hela säsongen från att jorden blivit uppvärmd dvs. temperaturen är ca 12 grader.
Broccolirybs kan också förodlas inomhus för att spara tid eller plats. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Kan sås i rad eller planteras ut i förband (med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna).
Så gärna i flera omgångar för god tillgång hela säsongen men under högsommaren kan du göra ett uppehåll eftersom plantan lätt går i blom i förtid om den odlas då.
Odling och skötsel
Broccolirybs srivs bäst på lucker näringsrik och jord. Har måttliga behov av vatten och näring på grund av den korta kulturtiden.
Skörd
Skörda skott allt eftersom knoppar bildats men ännu inte hunnit slå ut. Plantan fortsätter sätta skott om man skördar kontinuerligt. Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Skott och späda blad.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Brassica rapa subsp. oleifera |
Växtfamilj: | Brassicaceae (korsblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 40-70 |
Dagar sådd-utplantering: | 20-30 |
Dagar grotid: | 7-8 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 12 |
Plantavstånd (cm): | 20 |
Radavstånd (cm): | 50 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | 40-100 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 4 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR