Broccolirybs

Grönsaksrybs, Cime di rapa
Odling av broccolirybs, knippe av skördade broccolirybs på ett bord

Beskrivning

Broccolirybs är en snabbväxande italiensk kålsort där de unga skotten och huvudena används. Det finns sorter med olika höjd.

Sådd och utplantering

För att odla broccolirybs: Så direkt på friland på våren när jorden blivit uppvärmd (c:a 12 grader) eller förodla inomhus för att spara tid eller plats. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Kan sås i rad eller planteras ut i förband (med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna). En andra omgång kan sås från mitten av juli. Under högsommaren görs ett uppehåll eftersom plantan lätt går i blom i förtid om den odlas då.

Skötsel

Broccolirybs srivs bäst på lucker näringsrik och jord. Har måttliga behov av vatten och näring på grund av den korta kulturtiden.

Skörd

Skörda skott allt eftersom knoppar bildats men ännu inte hunnit slå ut. Plantan fortsätter sätta skott om man skördar kontinuerligt. Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Skott och späda blad.

Lagring och användning

Hållbarhet ca 2 veckor i plast i kylskåp men ätes helst färsk. Kan också frysas in efter förvällning. Späda blad och huvuden kokas snabbt eller sauterade i olivolja tillsammans med färsk chili, vitlök och kryddor.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kan få problem med kålflugans och kålfjärilens larver som äter på blad och rötter men i mindre utsträckning än andra kålväxter. Däremot är det oftare problem med jordloppor som gnager på plantorna. Motskadegörare hjälper det att vattna regelbundet och att försöka stärka växten genom duschning med nässelvatten och algextrakt så att den klarar att stå emot angrepp bättre.
Samodling med doftande kryddor, lök, selleri, bondbönor, ringblommor och tagetes hjälper också mot angrepp. Mot fjärilslarver finns ett bakteriepreparat, Bacillus thuringiensis, som kan användas i södra Sverige. Man kan också leta reda på äggansamlingar under bladen och klämma sönder äggen. Täckning med fiberduk är ett alternativ för att skydda mot skadeinsekter och det fungerar ofta bra. En nackdel med fiberduk är dock att man då stänger ute skadedjurens naturliga fiender och att skadedjuren stängs in i stället för ut om det finns övervintrande insektsägg i jorden.
Det är viktigt att byta växtplats år från år för att minska skadedjurens effekter på odlingen. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.

Sorttips

’Quarantina’, ’Sessantina Grossa’

Samodlingsväxter

Doftande kryddor, lök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Odling av broccolirybs, knippe av skördade broccolirybs på ett bord

Odlingskalender: Broccolirybs

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica rapa subsp. oleifera
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 40-60
Dagar sådd-utplantering: 20-25
Dagar grotid: 7-8
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 12
Plantavstånd (cm): 20
Radavstånd (cm): 50
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): 40-100
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 4
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: