Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Brysselkål

Rosenkål
Odling av brysselkål, närbild på skördeklara bryssekålshuvud på brysselkålsplanta

Beskrivning

Brysselkål har en genomgående stam som varierar i höjd mellan olika sorter. På stammen utvecklas på hösten små minihuvuden/rosor i bladvecken. Det finns både gröna och röda sorter.

Odlingskalender: Brysselkål

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Det är viktigt att byta växtplats år från år för långsamväxande kålväxter. Odla helst inte kål på samma plats oftare än var 8:e år. Trots detta rekommenderar vi ändå att odla kål varje år även om har du färre bäddar eftersom det är så tacksamt och gott. Använd mycket kompost/jordförbättring och gör ditt bästa med att växla odlingsplats för kålen.

Sådd och utplantering

För att odla brysselkål: Så inomhus i såjord i kruka eller brätte. Fröna gror bäst vid ca 20 grader och vill sen stå svalt (inte kallare än 15 grader) och luftigt för att inte bli gängliga. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Brysselkål kan omskolas en eller två gånger, varje gång i en lite större plugg/kruka i planteringsjord. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Plantera ut plantorna efter avhärdning alldeles i början av sommaren, risken för nattfrost behöver inte vara över.

Odling och skötsel

Brysselkål trivs bäst på lucker näringsrik och vattenhållande jord med mull och lerinslag. Den behöver ett djupt och rikt förgrenat rotsystem som kan vara svårt att utveckla i tung lerjord. Alltför lätta jordar är istället inte tillräckligt vattenhållande. Eftersom utvecklingstiden är så lång behöver den extra gödsling under växtperioden. Var försiktig med alltför kraftig dosering av kväve. Det kan ge lösa rosor. Den har ett mycket högt vatten- och näringsbehov och är känslig för brist på mikronäringsämnena bor och molybden. Brist på bor kan yttra sig som håligheter i stocken. Molybdenbrist kan orsaka utebliven huvudbildning. Så länge plantan får rikligt med vatten och näring (i form av kompost, naturgödsel och/eller gröngödsel) brukar det inte vara något problem med mikroämnesbrist.

Skörd

Skörda de små rosorna på hösten allteftersom de blir färdiga men börja nedifrån. Plantorna kan stå kvar och skördas från hela vintern. Smaken blir snarare bättre av ett antal frostnätter. Om man vill skörda alla rosorna samtidigt är det viktigt att toppa plantan för att alla rosor ska hinna mogna. Vänta med toppningen tills att rosorna längst ner på plantan är 1,5 cm i diameter. Toppning gör att vinterhärdigheten blir något sämre. Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Bladrosor och topp.

Vill du ha sorttips, råd om samodling och lösningen på vanliga problem?

Ladda ner Odla ätbart app för att låsa upp alla odlingsråd. Det är gratis.

App Store

Google Play

Är du redan betalande medlem är det bara att logga in.

Odling av brysselkål, närbild på skördeklara bryssekålshuvud på brysselkålsplanta

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica oleracea var. gemmifera
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 140-210
Dagar sådd-utplantering: 28-42
Dagar grotid: 5-10
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 60
Radavstånd (cm): 60
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): 75
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 10
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Stort
Kommer igen efter skörd: Nej
210903 App store logo ppt white 512 x 512

Vill du odla smartare och enklare?

På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.

Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.

LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR

Vi har gjort en app...

För att du alltid ska kunna ha våra odlingsråd med dig i fickan!

LADDA NER GRATIS HÄR

iPhone
Android

Vi har gjort en app...

För att du alltid ska kunna ha våra odlingsråd med dig i fickan!

LADDA NER GRATIS HÄR