Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Brytböna, busk

Trädgårdsböna, Haricots verts
Odling av brytböna, planta med skördeklara buskbrytbönor

Beskrivning

Brytbönor är en slags trädgårdsböna. De odlas för färskkonsumtion och hela baljan äts.
Trädgårdsbönor delas in i 4 olika grupper som alla finns både som lågväxande buskböna och som högväxande störböna:
– Brytböna: Mjälla gröna smala baljor som skördas späda
– Vax och purpurböna: Gula respektive purpurfärgade smala baljor, skördas när de fått ordentlig färg men innan de börjat svälla
– Skärböna: Platta gröna gula eller lila stora baljor, skördas innan de börjat svälla
– Sprit/kokböna: Baljan får mogna och man kan låta bönorna torka, spritas betyder att skidan öppnas och bönorna tas ut

Odlingskalender: Brytböna, busk

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Ärtväxter kan binda kväve från luften till jorden och är därför en tillgång i växtföljden, men de kan också drabbas av växtföljdssjukdomar. För att undvika problem med svampsjukdomar bör en minst 4-årig växtföljd tillämpas.

Sådd och utplantering

För att odla brytbönor: Direktså på friland i rader då jordtemperaturen är minst 12 grader. Kan också förodlas men behöver inte omskolas. Särskilt i norra Sverige kan förodling inomhus behövas. Bönor växer snabbt. Bara några veckor efter sådd är rotsystemet kraftig och plantan kan planteras ut. Så gärna i pluggbrätte. Utplanteras efter avhärdning när risken för frost är över.

Odling och skötsel

Växtplatsen bör vara solig och skyddad. Den vill ha en mullhaltig, vattenhållande och lätt jord. Kupa gärna upp lite jord kring plantan så att den står stadigare. Buskbönor behöver inte bindas upp.

Skörd

Skörda skidorna efterhand som de är fullt utvecklade och fröna fortfarande är små. Skörda ofta då detta stimulerar ny blomning och ökar skörden
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Hela bönskidan.

Lagring och användning

Hållbarheten är relativt kort och det är extra viktigt att kyla bönorna snabbt efter skörd. Kan också frysas med eller utan förvällning. Bönor är också goda att konservera eller syra.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Drabbas ofta av svampar och virus. Smittan sprids via växtrester, frön, redskap och händer. För att förbygga kan man strö ut algomin, kalk eller stenmjöl och bespruta jorden med fräken eller algextrakt för sådd. Ett annan åtgärd som kan hjälpa är att använd upphöjda bäddar eller att förodla.

Sorttips

‘Nautica’, ‘Provider’, ‘Speedy’, ‘Ferrari’, ‘Cupidon’

Samodlingsväxter

Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, krasse

Trivs inte med

Lök, fänkål

Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?

Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!

App Store

Google Play

Odling av brytböna, planta med skördeklara buskbrytbönor

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Phaseolus vulgaris
Växtfamilj: Fabaceae (ärtväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 60-80
Dagar sådd-utplantering: 20-25
Dagar grotid: 6-12
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): 12
Plantavstånd (cm): 10
Radavstånd (cm): 45
Sådjup (cm): 3
Höjd (cm): 40
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande
Kommer igen efter skörd: Nej

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD