Brytböna, stör

Trädgårdsböna, Haricots verts

Beskrivning

Brytbönor är en slags trädgårdsböna. De odlas för färskkonsumtion och hela baljan äts.
Trädgårdsbönor delas in i 4 olika grupper som alla finns både som lågväxande buskböna och som högväxande störböna:
– Brytböna: Mjälla gröna smala baljor som skördas späda
– Vax och purpurböna: Gula respektive purpurfärgade smala baljor, skördas när de fått ordentlig färg men innan de börjat svälla
– Skärböna: Platta gröna gula eller lila stora baljor, skördas innan de börjat svälla
– Sprit/kokböna: Baljan får mogna och man kan låta bönorna torka, spritas betyder att skidan öppnas och bönorna tas ut

Odling

För att odla brytbönor: Direktså på friland i rader då jordtemperaturen är minst 12 grader. Kan också förodlas men behöver inte omskolas. Särskilt i norra Sverige kan förodling inomhus behövas. Bönor växer snabbt. Bara några veckor efter sådd är rotsystemet kraftig och plantan kan planteras ut. Så gärna i pluggbrätte. Utplanteras efter avhärdning när risken för frost är över.

Skötsel

Växtplatsen bör vara solig och skyddad. Den vill ha en mullhaltig, vattenhållande och lätt jord. Kupa gärna upp lite jord kring plantan så att den står stadigare. Uppbindning behövs.

Skörd och ätbara delar

Skörda skidorna efterhand som de är fullt utvecklade och fröna fortfarande är små. Hela baljan ätes.

Lagring

Hållbarheten är relativt kort och det är extra viktigt att kyla bönorna snabbt efter skörd. Kan också frysas med eller utan förvällning. Bönor är också goda att konservera eller syra.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Drabbas ofta av svampar och virus. Smittan sprids via växtrester, frön, redskap och händer. För att förbygga kan man strö ut algomin, kalk eller stenmjöl och bespruta jorden med fräken eller algextrakt för sådd. Ett annan åtgärd som kan hjälpa är att använd upphöjda bäddar eller att förodla.

Sorttips

’Neckarkönigen’, ’Zebrina’, ’Cobra’

Samplanteringsväxter

Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, kyndel, rädisa, rättika, sallat, dill, krasse

Trivs inte med

Lök, fänkål
Odling av brytböna, små plantor av störbrytbönor på väg att växa upp utefter växtstöd
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Phaseolus vulgaris
Växtfamilj: Fabaceae (ärtväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 70-90
Dagar sådd-utplantering: 20-25
Dagar grotid: 6-12
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): 12
Plantavstånd (cm): 10
Radavstånd (cm): 45
Sådjup (cm): 3
Höjd (cm): 90-200
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande
Kommer igen efter skörd: Nej

Odlingskalender:

Brytböna, stör

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Brytbönor är en slags trädgårdsböna. De odlas för färskkonsumtion och hela baljan äts.
Trädgårdsbönor delas in i 4 olika grupper som alla finns både som lågväxande buskböna och som högväxande störböna:
– Brytböna: Mjälla gröna smala baljor som skördas späda
– Vax och purpurböna: Gula respektive purpurfärgade smala baljor, skördas när de fått ordentlig färg men innan de börjat svälla
– Skärböna: Platta gröna gula eller lila stora baljor, skördas innan de börjat svälla
– Sprit/kokböna: Baljan får mogna och man kan låta bönorna torka, spritas betyder att skidan öppnas och bönorna tas ut

Odling

För att odla brytbönor: Direktså på friland i rader då jordtemperaturen är minst 12 grader. Kan också förodlas men behöver inte omskolas. Särskilt i norra Sverige kan förodling inomhus behövas. Bönor växer snabbt. Bara några veckor efter sådd är rotsystemet kraftig och plantan kan planteras ut. Så gärna i pluggbrätte. Utplanteras efter avhärdning när risken för frost är över.

Skötsel

Växtplatsen bör vara solig och skyddad. Den vill ha en mullhaltig, vattenhållande och lätt jord. Kupa gärna upp lite jord kring plantan så att den står stadigare. Uppbindning behövs.

Skörd och ätbara delar

Skörda skidorna efterhand som de är fullt utvecklade och fröna fortfarande är små. Hela baljan ätes.

Lagring

Hållbarheten är relativt kort och det är extra viktigt att kyla bönorna snabbt efter skörd. Kan också frysas med eller utan förvällning. Bönor är också goda att konservera eller syra.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Drabbas ofta av svampar och virus. Smittan sprids via växtrester, frön, redskap och händer. För att förbygga kan man strö ut algomin, kalk eller stenmjöl och bespruta jorden med fräken eller algextrakt för sådd. Ett annan åtgärd som kan hjälpa är att använd upphöjda bäddar eller att förodla.

Sorttips

’Neckarkönigen’, ’Zebrina’, ’Cobra’

Samplanteringsväxter

Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, kyndel, rädisa, rättika, sallat, dill, krasse

Trivs inte med

Lök, fänkål

Brytböna, stör

Odling av brytböna, små plantor av störbrytbönor på väg att växa upp utefter växtstöd
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Phaseolus vulgaris
Växtfamilj: Fabaceae (ärtväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 70-90
Dagar sådd-utplantering: 20-25
Dagar grotid: 6-12
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): 12
Plantavstånd (cm): 10
Radavstånd (cm): 45
Sådjup (cm): 3
Höjd (cm): 90-200
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande
Kommer igen efter skörd: Nej