Brytsockerärt
Beskrivning
Brytsockerärt är en sockerärt med lite tjockare, köttigare baljor. Den finns som både låg- och högväxande.
Ärter delas in efter baljornas och frönas utseende och användning.
– Sockerärt: Platta baljor med outvecklade frön äts
– Brytsockerärt: Köttiga baljor med nästan helt utvecklade frön äts
– Spritärt: Den klassiska frysta ärtan
– Märgärt: Omogna gröna frön äts liksom på spritärt, sötare och mer värmekrävande
– Kokärt: Skördas sent på hösten när ärterna torkat (t.ex. gråärt)
Sådd och utplantering
För att odla brytsockerärter: Så i rader direkt på friland då jordtemperaturen är minst 10 grader. Blötlägg fröna i ljummet vatten några timmar innan sådd. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra.
Skötsel
Ärtor kan odlas på de flesta jordar men vill helst ha väldränerad och gärna mullrik jord. Jorden bör inte vara alltför kväverik eftersom plantorna då kan bli veka. Däremot behöver plantorna kalium och fosfor, nedmyllad kompost är bra. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra. Såväl de höga som låga sorterna behöver stöd. Man kan till exempel använda hönsnät. Så i omgångar för jämn tillgång.
Skörd
Skörda när skidorna är runda med nästan fult utvecklade frön.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Ärtskidor, unga skott och toppar.
Lagring och användning
Hels skidan äts och är god i sallad rå men är också som wokad eller snabbkokt. Passar mycket bra till infrysning.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Är oftast friska och drabbas sällan av sjukdomar. Löss kan förkomma, duscha i så fall med såpvatten vid behov. Nyckelpigor är väldigt effektiva mot bladlöss. För att undvika problem med svampsjukdomar bör en minst 4-årig växtföljd tillämpas. Man kan bespruta jorden med algextrakt eller fräkenspad.
Sorttips
’Sugar Snap’, ’Sugar Bon’, ’Sugar Ann’, Sugar Lord’
Samodlingsväxter
Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, kyndel, rädisa, rättika, sallat, dill, krasse
Trivs inte med
Lök, fänkål

Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Pisum sativum |
Växtfamilj: | Fabaceae (ärtväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 50-70 |
Dagar sådd-utplantering: | Direktsådd, förodlas ej |
Dagar grotid: | 6-12 |
Procent grobarhet (ca): | 80% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 7 |
Radavstånd (cm): | 45 |
Sådjup (cm): | 3 |
Höjd (cm): | 40-160 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 5 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Närande |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Odlingskalender:
Brytsockerärt
Odlingskalender
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Tider för sådd och förodling för din odlingszon?
I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!
Brytsockerärt är en sockerärt med lite tjockare, köttigare baljor. Den finns som både låg- och högväxande.
Ärter delas in efter baljornas och frönas utseende och användning.
– Sockerärt: Platta baljor med outvecklade frön äts
– Brytsockerärt: Köttiga baljor med nästan helt utvecklade frön äts
– Spritärt: Den klassiska frysta ärtan
– Märgärt: Omogna gröna frön äts liksom på spritärt, sötare och mer värmekrävande
– Kokärt: Skördas sent på hösten när ärterna torkat (t.ex. gråärt)
För att odla brytsockerärter: Så i rader direkt på friland då jordtemperaturen är minst 10 grader. Blötlägg fröna i ljummet vatten några timmar innan sådd. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra.
Ärtor kan odlas på de flesta jordar men vill helst ha väldränerad och gärna mullrik jord. Jorden bör inte vara alltför kväverik eftersom plantorna då kan bli veka. Däremot behöver plantorna kalium och fosfor, nedmyllad kompost är bra. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra. Såväl de höga som låga sorterna behöver stöd. Man kan till exempel använda hönsnät. Så i omgångar för jämn tillgång.
Skörda när skidorna är runda med nästan fult utvecklade frön.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ärtskidor, unga skott och toppar.
Hels skidan äts och är god i sallad rå men är också som wokad eller snabbkokt. Passar mycket bra till infrysning.
Är oftast friska och drabbas sällan av sjukdomar. Löss kan förkomma, duscha i så fall med såpvatten vid behov. Nyckelpigor är väldigt effektiva mot bladlöss. För att undvika problem med svampsjukdomar bör en minst 4-årig växtföljd tillämpas. Man kan bespruta jorden med algextrakt eller fräkenspad.
’Sugar Snap’, ’Sugar Bon’, ’Sugar Ann’, Sugar Lord’
Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, kyndel, rädisa, rättika, sallat, dill, krasse
Lök, fänkål

Brytsockerärt
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Pisum sativum |
Växtfamilj: | Fabaceae (ärtväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 50-70 |
Dagar sådd-utplantering: | Direktsådd, förodlas ej |
Dagar grotid: | 6-12 |
Procent grobarhet (ca): | 80% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 7 |
Radavstånd (cm): | 45 |
Sådjup (cm): | 3 |
Höjd (cm): | 40-160 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 5 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Närande |
Kommer igen efter skörd: | Nej |