Chili

Beskrivning

Chili odlas för dess aromatiska och starka frukter. Den är egentligen flerårig men odlas normalt som ettårig. Chilin tillhör samma familj som potatis och tomat.

Odling

För att odla chili: Så inomhus i såjord i kruka eller brätte. Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C. Sänk temperaturen efter uppkomst. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Plantera i planteringsjord i en mindre kruka. Ofta behövs en andra och tredje omskolning då rötterna sticker ut ur krukans undersida. Odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Plantera ut i växthus eller på skyddat läge utomhus efter avhärdning när all risk för frost är över och nattemperaturen är över 10 grader. Odla gärna i kruka.

Skötsel

Den trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord. Vattna rikligt men inte för mycket. Rötterna får inte stå i vatten. Plantorna bör duschas då och då. Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl. Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C.

Skörd och ätbara delar

Frukterna skördas efter hand

Lagring

Ätes färska, torkas eller lägges in. Kan också frysas hela och tas fram för att användas som färska.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Gråmögel och bladlöss kan skapa problem. Vid gråmögel, lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C och för att bli av med bladlöss, spruta med 5 % såpa eller använd biologisk bekämpning. Ett alternativ är att odla i stora krukor som ställs ut vid angrepp. Spinn och vita flygare kan också bli problem i växthus.

Sorttips

’Padron’, ’Hot lemon’, ’Kilian’, ’Habanero’, ’Anaheim’

Samplanteringsväxter

Basilika, lök

Trivs inte med

Info saknas
Odling av chili, närbild på röda, gula och orange chilifrukter på chiliplanta
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Capsicum annuum
Växtfamilj: Solanaceae (potatisväxter)
Växtplats: Växthus/skyddat läge
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 130-160
Dagar sådd-utplantering: 56-70
Dagar grotid: 8-14
Procent grobarhet (ca): 65%
Lägsta grotemperatur (°C): 18
Plantavstånd (cm): 40
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 0,5
Höjd (cm): 20-50
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

Odlingskalender:

Chili

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Chili odlas för dess aromatiska och starka frukter. Den är egentligen flerårig men odlas normalt som ettårig. Chilin tillhör samma familj som potatis och tomat.

Odling

För att odla chili: Så inomhus i såjord i kruka eller brätte. Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C. Sänk temperaturen efter uppkomst. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Plantera i planteringsjord i en mindre kruka. Ofta behövs en andra och tredje omskolning då rötterna sticker ut ur krukans undersida. Odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Plantera ut i växthus eller på skyddat läge utomhus efter avhärdning när all risk för frost är över och nattemperaturen är över 10 grader. Odla gärna i kruka.

Skötsel

Den trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord. Vattna rikligt men inte för mycket. Rötterna får inte stå i vatten. Plantorna bör duschas då och då. Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl. Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C.

Skörd och ätbara delar

Frukterna skördas efter hand

Lagring

Ätes färska, torkas eller lägges in. Kan också frysas hela och tas fram för att användas som färska.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Gråmögel och bladlöss kan skapa problem. Vid gråmögel, lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C och för att bli av med bladlöss, spruta med 5 % såpa eller använd biologisk bekämpning. Ett alternativ är att odla i stora krukor som ställs ut vid angrepp. Spinn och vita flygare kan också bli problem i växthus.

Sorttips

’Padron’, ’Hot lemon’, ’Kilian’, ’Habanero’, ’Anaheim’

Samplanteringsväxter

Basilika, lök

Trivs inte med

Info saknas

Chili

Odling av chili, närbild på röda, gula och orange chilifrukter på chiliplanta
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Capsicum annuum
Växtfamilj: Solanaceae (potatisväxter)
Växtplats: Växthus/skyddat läge
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 130-160
Dagar sådd-utplantering: 56-70
Dagar grotid: 8-14
Procent grobarhet (ca): 65%
Lägsta grotemperatur (°C): 18
Plantavstånd (cm): 40
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 0,5
Höjd (cm): 20-50
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej