Beskrivning
Citronmeliss är en flerårig, milt citronsmakande och väldoftande ört. Om man låter plantan gå i blom, blommar den med små, vita och oansenliga blommor som är omtyckta av pollinatörer. Citronmeliss är lättodlad.
Odlingskalender: Citronmeliss
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Flerårig växt, ingår normalt inte i växtföljden.
Sådd och utplantering
För att odla citronmeliss: Förodla helst. Så fröna inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på våren och täck dem tunt – annars har de svårt att gro. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord. Ibland kan plantorna dra iväg och bli långa och rangliga. Då kan du plantera om dem en bit ner i djupare krukor så att rangligheten försvinner. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Den självsår sig riktigt men kan även sås direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. Den kan förutom att frösås även förökas med sticklingar eller genom att dela gamla plantor.
Odling och skötsel
Citronmeliss trivs bäst i lätt jord på ett soligt och varmt ställe. Under säsongen kan plantan behöva lite påfyllning av näring med en omgång gödselvatten eller lite gräsklipp. Efter 3-4 år bör plantorna förnyas genom delning eller nysådd. Citronmeliss kan med fördel odlas i kruka som kan övervintras frostfritt i kallväxthus eller liknande. I södra Sverige sprider sig citronmelissen lätt så för att vara på den säkra sidan kan man plantera inom ett område som gränsats av. Du kan ändå behöva rensa bort små plantor som sticker upp här och där utanför gränsen. I norra Sverige övervintrar den inte alltid så vintertäck gärna med löv, ris eller kompost.
Skörd
Skörda blad eller toppskott efter hand hela sommaren. Hela plantan är ätlig men det är främst bladen som används. Skörda av plantan strax före blomningen så att knappt hälften återstår för att plantan ska ge fräscha blad under hela säsongen.
Blad torkas på galler och hela kvistar skördas precis innan blomningen och hängs i buketter. Torkningen bör ske i varmt och luftigt utrymme.
Ätbara delar
Blad, stjälk och blommor.
Lagring och användning
Smakar citrus och har många användningsområden som till exempel te eller krydda. Ätes färsk eller torkas. Torkade blad förvaras lufttätt. Färska blad kan även finhackas och frysas.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.
Sorttips
‘All Gold’
Samodlingsväxter
Info saknas
Trivs inte med
Info saknas
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Kryddväxt |
Vetenskapligt namn: | Melissa officinalis |
Växtfamilj: | Lamiaceae (kransblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 90-120 |
Dagar sådd-utplantering: | 60-75 |
Dagar grotid: | 10-20 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | Info saknas |
Plantavstånd (cm): | 30 |
Radavstånd (cm): | 30 |
Sådjup (cm): | 0,2 |
Höjd (cm): | 50-70 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 15 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Litet |
Kommer igen efter skörd: | Perenn |