Citronmeliss

Hjärtansfröjd
Odling av citronmeliss, närbild på blad av citronmeliss

Beskrivning

Citronmeliss är en flerårig, milt citronsmakande och väldoftande ört. Om man låter plantan gå i blom, blommar den med små, vita och oansenliga blommor som är omtyckta av pollinatörer. Citronmeliss är lättodlad.

Sådd och utplantering

För att odla citronmeliss: Förodla helst. Så fröna inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på våren och täck dem tunt – annars har de svårt att gro. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord. Ibland kan plantorna dra iväg och bli långa och rangliga. Då kan du plantera om dem en bit ner i djupare krukor så att rangligheten försvinner. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Den självsår sig riktigt men kan även sås direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. Den kan förutom att frösås även förökas med sticklingar eller genom att dela gamla plantor.

Skötsel

Citronmeliss trivs bäst i lätt jord på ett soligt och varmt ställe. Under säsongen kan plantan behöva lite påfyllning av näring med en omgång gödselvatten eller lite gräsklipp. Efter 3-4 år bör plantorna förnyas genom delning eller nysådd. Citronmeliss kan med fördel odlas i kruka som kan övervintras frostfritt i kallväxthus eller liknande. I södra Sverige sprider sig citronmelissen lätt så för att vara på den säkra sidan kan man plantera inom ett område som gränsats av. Du kan ändå behöva rensa bort små plantor som sticker upp här och där utanför gränsen. I norra Sverige övervintrar den inte alltid så vintertäck gärna med löv, ris eller kompost.

Skörd

Skörda blad eller toppskott efter hand hela sommaren. Hela plantan är ätlig men det är främst bladen som används. Skörda av plantan strax före blomningen så att knappt hälften återstår för att plantan ska ge fräscha blad under hela säsongen.
Blad torkas på galler och hela kvistar skördas precis innan blomningen och hängs i buketter. Torkningen bör ske i varmt och luftigt utrymme.

Ätbara delar

Blad, stjälk och blommor.

Lagring och användning

Smakar citrus och har många användningsområden som till exempel te eller krydda. Ätes färsk eller torkas. Torkade blad förvaras lufttätt. Färska blad kan även finhackas och frysas.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.

Sorttips

’All Gold’

Samodlingsväxter

Info saknas

Trivs inte med

Info saknas

Odling av citronmeliss, närbild på blad av citronmeliss

Odlingskalender: Citronmeliss

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Kryddväxt
Vetenskapligt namn: Melissa officinalis
Växtfamilj: Lamiaceae (kransblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 90-120
Dagar sådd-utplantering: 60-75
Dagar grotid: 10-20
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): Info saknas
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 30
Sådjup (cm): 0,2
Höjd (cm): 50-70
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 15
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Perenn

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: