Beskrivning
Grönkål är den mest anspråkslösa och härdiga kålen. Grönkål är ett samlingsnamn för olika kålsorter som inte bildar huvuden. Förutom den gröna grönkålen räknas även purpurkål och ibland svartkål som grönkål.
Odlingskalender: Grönkål
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Det är viktigt att byta växtplats år från år för långsamväxande kålväxter. Odla helst inte kål på samma plats oftare än var 8:e år. Trots detta rekommenderar vi ändå att odla kål varje år även om har du färre bäddar eftersom det är så tacksamt och gott. Använd mycket kompost/jordförbättring och gör ditt bästa med att växla odlingsplats för kålen.
Sådd och utplantering
För att odla grönkål: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på våren. Håll sådden fuktig. Placeras i ca 20 grader, ljust och svalare efter groning. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Grönkål kan omskolas en eller två gånger, varje gång i en lite större plugg/kruka. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Utplanteras efter avhärdning. Risken för nattfrost behöver inte vara över. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg. Grönkål kan också sås direkt på friland, c:a 1 cm djupt, från det att jorden blivit något uppvärmd fram till i slutet av juni.
Odling och skötsel
Trivs bäst på lucker näringsrik och jord. Behöver god tillgång på näring och vatten. Fiberduk eller kålnät skyddar mot skadeinsekter.
Skörd
Skörda genom att bryta av de yttre bladen nedifrån. Späda blad kan ätas som bladgrönt. Tål många minusgrader och grönkål är godaste efter ett par frostnätter.
Ätbara delar
Kålblad.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Brassica oleracea var. sabellica |
Växtfamilj: | Brassicaceae (korsblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 90-110 |
Dagar sådd-utplantering: | 21-42 |
Dagar grotid: | 5-10 |
Procent grobarhet (ca): | 80% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 50 |
Radavstånd (cm): | 50 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | 25-120 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 18 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Stort |
Kommer igen efter skörd: | Ja |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR