Gurka, friland

Västeråsgurka, frilandsgurka, druvgurka

Beskrivning

Frilandsgurkor odlas oftast för att läggas in men de går också att äta färska. Gurkorna är oftast gröna men kan också vara vita eller gula. Den vanligaste formen är avlång men de kan också vara runda (ex. äppelgurka)

Sådd och utplantering

För att odla gurka på friland: Förodla i såjord inomhus eller i varmbänk. Så i stora krukor, 3-4 frön i varje kruka på 1-2 cm djup. Håll sådden fukig och placera i ca 25 grader, efter groning 16-20 grader. Gallra till 1-2 plantor per kruka. Vid eventuell omskolning, undvik att plantera ner djupare i jorden. Låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda innan utplantering. Utplantera när jorden är varm och all risk för frost är över.

Skötsel

Gurkor vill ha varm och porös jord. Var mycket aktsam om rötterna vid utplanteringen. Gurkplantorna är känsliga för rotstörningar och uppskattar därför marktäckning, som håller fukten kvar och gör störande ogräshackning överflödig. Dessutom hålles frukterna rena. Vänta bara med täckningen tills jorden blivit riktigt varm. Avståndet mellan plantorna ska helst vara väl tilltaget så att de får växa luftigt för att undvika svampsjukdomar.

Skörd

Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa. Då får de tjockt skal och tappar smaken.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Gurkor.

Lagring och användning

Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan sparas ett bra tag.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Frilandsgurka klarar sig oftast från skadedjur och sjukdomar, i alla fall om de får vatten, näring och en porös jord. Gurkväxterna bör inte odlas i samma jord oftare än vart 4:e år p.g.a. risken för bakterie- och svampsmitta.

Sorttips

’Xin Tai’ (slanggurka som går att odla på friland), ’Miniature White’ (vit, äggformad)

Samodlingsväxter

Majs, ärter, buskbönor,jordärtskocka, solros

Trivs inte med

Potatis, kryddor, rädisa, rättika

Odling av gurka, blå nätkorg med skördade frilandsgurkor
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Cucuvis sativus
Växtfamilj: Curcubitaceae (gurkväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 60-75
Dagar sådd-utplantering: 24-30
Dagar grotid: 6-9
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 15
Plantavstånd (cm): 15
Radavstånd (cm): 100
Sådjup (cm): 2
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

Odlingskalender:

Gurka, friland

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Frilandsgurkor odlas oftast för att läggas in men de går också att äta färska. Gurkorna är oftast gröna men kan också vara vita eller gula. Den vanligaste formen är avlång men de kan också vara runda (ex. äppelgurka)

För att odla gurka på friland: Förodla i såjord inomhus eller i varmbänk. Så i stora krukor, 3-4 frön i varje kruka på 1-2 cm djup. Håll sådden fukig och placera i ca 25 grader, efter groning 16-20 grader. Gallra till 1-2 plantor per kruka. Vid eventuell omskolning, undvik att plantera ner djupare i jorden. Låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda innan utplantering. Utplantera när jorden är varm och all risk för frost är över.

Gurkor vill ha varm och porös jord. Var mycket aktsam om rötterna vid utplanteringen. Gurkplantorna är känsliga för rotstörningar och uppskattar därför marktäckning, som håller fukten kvar och gör störande ogräshackning överflödig. Dessutom hålles frukterna rena. Vänta bara med täckningen tills jorden blivit riktigt varm. Avståndet mellan plantorna ska helst vara väl tilltaget så att de får växa luftigt för att undvika svampsjukdomar.

Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa. Då får de tjockt skal och tappar smaken.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Gurkor.

Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan sparas ett bra tag.

Frilandsgurka klarar sig oftast från skadedjur och sjukdomar, i alla fall om de får vatten, näring och en porös jord. Gurkväxterna bör inte odlas i samma jord oftare än vart 4:e år p.g.a. risken för bakterie- och svampsmitta.

’Xin Tai’ (slanggurka som går att odla på friland), ’Miniature White’ (vit, äggformad)

Majs, ärter, buskbönor,jordärtskocka, solros

Potatis, kryddor, rädisa, rättika

Odling av gurka, blå nätkorg med skördade frilandsgurkor

Gurka, friland

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Cucuvis sativus
Växtfamilj: Curcubitaceae (gurkväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 60-75
Dagar sådd-utplantering: 24-30
Dagar grotid: 6-9
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 15
Plantavstånd (cm): 15
Radavstånd (cm): 100
Sådjup (cm): 2
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: