Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Jordgubbar

Jordgubbar på planta

Beskrivning

Jordgubbar är en lättodlad växt som ger god skörd. De trivs bäst på mullrika genomsläppliga jordar på en varm, solig plats utan risk för sen nattfrost. Frost skadar blommorna och minskar skörden. Jordgubbar kan odlas på många ställen – på friland, i pallkrage, ampel eller stor kruka. Olika sorter ger frukt vid olika tidpunkter och har olika grader av syra och sötma. Det finns också hängande plantor, sk. ampeljordgubbar som mognar successivt under säsongen.

Odlingskalender: Jordgubbar

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Flerårig växt men vart sjunde år bör du plantera nya revplantor på ny plats.

Sådd och utplantering

För att odla jordgubbar: Det enklaste sättet att föröka jordgubbar är att ta till vara de revor som plantan skickar ut. Klipp av revplantan och plantera direkt på den nya växtplatsen. Det går också att stoppa i krukor med jord och låta dem rota sig där och sedan plantera ut till hösten.
Det går också att fröså jordgubbar. Så mycket grunt i såjord inomhus i mars-april i pluggbrätte, sålåda eller kruka. Sätt fröerna med 2-3 cm mellanrum. Tryck bara fast fröna i jordytan. Täck över för att behålla fuktigheten tills att de första bladparet kommit upp. Grotiden är 3-6 veckor. Vid sådd tidigare än slutet av mars rekommenderas växtbelysning. Omskolas när plantan har fått 4-6 blad och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Efter omskolning tar det ytterligare minst 6-8 veckor tills att plantan är redo för utplantering. Plantera ut efter avhärdning när frostrisken är över. Jordgubbar trivs bäst i mullrik, väldränerad jord och i soligt läge.

Odling och skötsel

Jordgubbar trivs bäst i ett lugnt, varmt och soligt läge. De vill ha fuktighetshållande, näringsrik och lucker jord. Jordgubbsplantor kan planteras ut under hela säsongen.
Rensa bort att ogräs innan plantering och jordförbättra gärna med välbrunnen stallgödsel (2-3 kg per kvm) eller gräsklipp (5 cm) för näring och ökad mullhalten. Sätt inte plantan djupare än de suttit i krukan. Täck om det finns risk för nattfrost för att skydda blommorna. Vattna ordentligt under tiden då bären utvecklas, helst på morgonen för att undvika tillväxt av mögelsporer under natten.
Rensa ogräs under sommaren. Ett tips kan vara att täcka med halm eller markduk för att slippa ogräs och för att slippa få jord på jordgubbarna. Klipp bort de revor som inte behövs för nya plantor. De tar annars näring från bärproduktionen.
Året efter plantering och därefter gödslar du efter skörd med ungefär samma mängder som användes vid plantering. Det är viktigt att inte använda gödsel med mycket kväve eftersom det främjar bladtillväxt mer än bärproduktion.
Första året efter uppdragning/plantering kan man inte räkna med någon större skörd. Jordgubbar brukar ge störst skörd då plantan är 2-3 år. Efter 4-5 år är det tid att byta ut plantorna mot nya. Om plantorna är angripna av skadedjur eller sjukdomar är det en bra idé att köpa/driva upp nya plantor.

Skörd

Jordgubbar ger traditionellt skörd i juni och en bit in i juli. Arbete bland växtförädlare pågår för att få fram sorter med en längre skördesäsong – dvs. ger skörd senare på säsongen, remonterar och ger ännu en skörd men också sorter som blommar och ger skörd kontinuerligt under hela sommaren. Redan nu finns så kallade ampeljordgubbar som blommar och ger bär under lägre tid. Bären växer på långa stjälkar och det passar därför att odla dessa sorter i t ex kruka eller ampel.

Ätbara delar

Bären.

Lagring och användning

Jordgubbar är godast att äta som de är men de kan också frysas, saftas, syltas, användas i bakverk eller torkas. För att frysa in är det bästa att styckfrysa bären på en plåt. När de hårdnat kan de förvaras i plastpåsar.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Jordgubbsvirveln är en skalbagge som lägger ägg i och knipsar av blomknopparna. Om man byter plats på jordgubbarna (helst långt ifrån den tidigare odlingsplatsen) vart tredje eller fjärde år kan man hoppas att bli av med skalbaggarna. Även problem med öronviveln som äter på jordgubbsplantornas blad och rötter, undviker man genom att byta växtplats ofta. För att bekämpa öronvivel finns en nematod att köpa. Det är en god idé att täcka odlingen med väv tills de första blommorna slagit ut för att skydda plantorna.
Även mjöldagg (ger rödaktig färg på bladens undersida) och gråmögel (grått damm på bären) angriper jordgubbar men det finns motståndskraftiga sorter. Genom att inte gödsla med för mycket kväve, att inte plantera för tätt samt att resa bort angripna bär/kart eller blad och kasta i soporna.

Sorttips

Samodlingsväxter

Gurkört, bönor, lök

Trivs inte med

Kålväxer, tomater, potatis

Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?

Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!

App Store

Google Play

Jordgubbar på planta

Faktaruta

Kategori: Bär
Vetenskapligt namn: Fragaria x ananassa
Växtfamilj: Rosaceae (rosväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förökas vegetativt
Dagar sådd-skörd: 130-150
Dagar sådd-utplantering: 63-98
Dagar grotid: 20-40
Procent grobarhet (ca): 60%
Lägsta grotemperatur (°C): Info saknas
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 50
Sådjup (cm): 0,1
Höjd (cm): 15-30
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 25
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Perenn

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD