Beskrivning
Kålrabbin odlas för den uppsvällda stammen ovan jord. Bladskaften sitter direkt på knölen och det finns vita, gröna och röda sorter, alla är vita inuti.
Odlingskalender: Kålrabbi
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Snabb kultur, kan sås eller planteras var som helst i odlingen.
Sådd och utplantering
För att odla kålrabbi: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte. Fröna gror bäst vid ca 20 grader och vill sen stå svalt (inte kallare än 15 grader) och luftigt för att inte bli gängliga. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Plantera ut plantorna efter avhärdning alldeles i början av sommaren, risken för nattfrost behöver inte vara över.
Kan också sås direkt på friland när jorden reder sig eller på senhösten för tidig vårskörd.
Så gärna i flera omgångar för god tillgång hela säsongen.
Odling och skötsel
Kålrabbi är lättodlad och snabbväxande. Trivs bäst på lucker näringsrik och jord. Har måttliga behov av vatten och näring på grund av den korta kulturtiden.
Skörd
Skörda medan knölarna är små (upp till 8 cm) förutom sorten ‘Superscmeltz’ som kan växa upp till 4 kg.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Knölar, späda blad och bladstjälkar.
Lagring och användning
I kylskåp håller den sig i upp till två månader. Kan förvaras svalt i jordkällare eller stuka över vintern.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Angrips sällan av insekter. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.
Sorttips
‘Noriko’, ‘Azur star’, ‘Blaril’
Samodlingsväxter
Doftande kryddor, lök, purjolök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes, sallat
Trivs inte med
Jordgubbar, potatis
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Brassica oleracea var. gongylodes |
Växtfamilj: | Brassicaceae (korsblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 60-80 |
Dagar sådd-utplantering: | 28-42 |
Dagar grotid: | 5-8 |
Procent grobarhet (ca): | 80% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 25 |
Radavstånd (cm): | 40 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | - |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 8 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Nej |